Рисунки заменят текстови пароли

Специалисти от Университета в Нюкасъл са разработили нова технология за пароли. Вместо стрингове от букви и цифри, потребителите ще въвеждат рисунка, която софтуерът ще разпознава.
Твърди се, че хората по-лесно помнят изображения, отколкото съчетание от букви и цифри. Именно на това разчитат британските изобретатели.
Според Джеф Йън, лектор в университета, много хора избират за пароли лесно запомнящи се думи, което разкрива добри шансове за хакерите.
Технологията, предлагана от екипа на университета в Нюкасъл, се базира на схемата DAS (Draw a Secret Scheme), която първоначално е разработена от AT&T Labs, Bell Labs и Нюйоркския университет. Решението се фокусира върху дизайна и анализа на графични пароли.
Доразвитата от учените технология се нарича BDAS (Background Draw a Secret) и позволява на потребителите по-лесно да си припомнят процеса на рисуване на своята графична парола.
Учените ще продължат изследванията върху това как BDAS би помогнала на хора със затруднения в боравенето с текст, като например тези, страдащи от дислексия.

Коментар