Уникален робот помага във Факултета по медицина

Роботът автоматично дозира и зарежда за всеки пациент необходимия прием от медикаменти в пластмасови пликчета

Роботът автоматично дозира и зарежда за всеки пациент необходимия прием от медикаменти в пластмасови пликчета (снимка: СУ)

Факултетът по медицина към Софийски университет отваря ново крило за своите възпитаници, разположено в Университетската болница и отговарящо на всички европейски изисквания за оборудване и обзавеждане на едно лечебно заведение.

Много ценна придобивка на болницата е помещението за снабдяване с консумативи и аптечен склад, който също започва да работи от първи октомври. Тук се намира може би единственият в страната робот за дозиране на лекарствените средства, съобщи сайтът на Софийски университет.

„Роботът автоматично дозира и зарежда за всеки пациент необходимия прием от медикаменти в пластмасови пликчета – пояснява деканът на факултета проф. д-р Любомир Спасов. – С баркод се въвежда необходимата дозировка хапчета например за 6 часа на конкретния пациент. Досега, изписвайки лекарства в клиниките, ние давахме цели опаковки с капсули. Когато пациентът се изпише, или си ги взима със себе си, или медицинският персонал по някакъв начин ги използва. А сега можем да дозираме индивидуално до една таблетка”.

На определени места има специални ниши, в които се намира сложна апаратура – т.нар. въздушна поща

На определени места има специални ниши, в които се намира т.нар. въздушна поща

С този робот в рамките на една година икономията от средства е до 30%, което е едно изключително голямо перо в която и да е болница, допълва професорът. Тук работят фармацевтите, въвеждат предписаното от лекуващия лекар на всеки пациент индивидуално и ги пускат по въздушната поща. Така се печели и много време.

Споменатата въздушна поща осъществява връзката между отделенията, между кабинетите и между новата административна сграда на Факултета по медицина и болницата. На определени места има специални ниши, в които се намира сложна апаратура – т.е. пощата. Пощенските пратки – документи, кръвни проби и прочие, се слагат в специални цилиндри, които се запечатват. След това се набира специален код, който отговаря на адреса на получателя на съответната пратка. Със силна въздушна струя цилиндрите биват отнасяни до желаното място.

Коментар