Microsoft зае позиции на пазара за IP телевизия в Индия

Microsoft и Reliance Communications обявиха партньорство с цел доставка на интернет базирани телевизионни услуги в индийските домове, съобщиха световните агенции. Софтуерният гигант ще получи около $500 милиона за лицензи от своя партньор, който ще може да използва продуктите на Microsoft за IP телевизия (IPTV) – услуга, която ще доставя висококачествено видео през телефонните линии до домашните телевизори.

Индийската компания смята да пусне услугата на пазара през март 2008 година. Шефът на Microsoft, Стив Болмър, заяви, че партньорството между двете компании ще се насочи към масовия пазар в Индия, за разлика от западните страни, където IPTV услугите са фокусирани най-вече върху по-заможните потребители.

В момента в азиатската страна има около 100 милиона домакинства, които разполагат с телевизори, като тенденцията е пазарът да нараства с 20-25% годишно. Този растеж се дължи на бързото икономическо развитие в страната през последните години.

От Reliance Communications коментират, че с нарастване на търсенето на персонализирано забавление IPTV услугата, подкрепена от софтуера на Microsoft, ще позволи на абонатите да имат по-голям избор и контрол.

Microsoft присъства на индийския пазар още от 1990 година. Reliance Communications е сред лидерите в бързо растящия бизнес с мобилни телефони на Индия. Нейната мрежа обхваща 13 000 града и 500 000 села в цялата страна.

Коментар