Съветват бизнеса да се откаже от BlackBerry

Финансовите резултати на BlackBerry за последното тримесечие не вещаят нищо добро за компанията

Финансовите резултати на BlackBerry за последното тримесечие не вещаят нищо добро за компанията

Анализаторите бият тревога за състоянието на канадския производител на смартфони BlackBerry. Нещо повече, в новия си доклад Gartner съветва бизнес потребителите час по-скоро да заменят своите мобилни устройства BlackBerry с такива от други производители.

BlackBerry, до януари тази година известна като Research in Motion (RIM), винаги е била доставчик за корпоративния сектор, в резултат на което устройствата й са придружени от отлични софтуер и уеб услуги, пригодени за работа и бизнес.

Прогнозата за бъдещето на компанията обаче е мрачна, предвид финансовите резултати на компанията за последното тримесечие. В отчета няма нищо положително, а напротив – посочват се загуби в размер на почти 1 милиард долара. Лошите финансови резултати на BlackBerry се дължат на слабия интерес към флагманския смартфон на компанията – Z10, продажбите на който не оправдават очакванията на ръководството.

Наскоро BlackBerry съобщи за намерението си да съкрати над 4000 души по целия свят. Освен това компанията ще намали броя на произвежданите модели смартфони. С подобни мерки ръководството се надява да спре пропадането на компанията. Появиха се също информации, че BlackBerry ще бъде изкупена от един от акционерите си.

Според Gartner, толкова голяма компания като BlackBerry не може да бъде закрита веднага – дори и при необратима криза, тя ще продължи да оказва поддръжка на клиентите си за определен период от време. Анализаторите обаче препоръчват на бизнес клиентите на BlackBerry да заменят с друга марка мобилните си устройства в близките шест месеца.

Коментар