Мрежа от смартфони ще регистрира земетресенията

Смартфоните могат да се окажат идеален инструмент за събиране на данни за земетресенията

Смартфоните могат да се окажат идеален инструмент за събиране на оперативни данни за земетресенията

Американски сеизмолози предлагат любопитно нововъведение, което се възползва от повсеместното разпространение на мобилните устройства. Идеята е смартфони, оборудвани с акселерометри, да събират оперативни данни за земетресенията в различни части на света.

Според специалистите, акселерометрите имат достатъчно високо ниво на чувствителност, за да уловят земетресения със сила пет или повече степени по скалата на Рихтер, ако се намират в непосредствена близост до епицентъра.

Смартфоните са разпространени практически навсякъде, което дава надежди на учените, че е възможно създаване на интерактивна карта на сеизмичната активност. Тя би помогнала за определяна на параметрите на земетресенията и може да осигури на специалистите необходимите данни по време на труса и веднага след него.

Идеята не е съвсем нова – тя произлиза от организацията Quake-Catcher Network, базирана в Станфордския университет. Учените предложиха измерване на земетресенията по показанията на вградени в компютрите акселерометри. Смартфоните обаче могат значително да опростят реализацията на подобна идея.

Освен че имат вградени акселерометри, смартфоните са независими от електрическите мрежи, тъй като работят на батерия, и са много повече като брой от стационарните компютри, които биха могли да се ползват от сеизмолозите. Ако бъдат оборудвани с още по-чувствителни датчици, смартфоните ще позволят създаване не просто на ефективни, а на идеални сеизмологични мрежи, които ще регистрират дори и най-малките земетресения с висока точност, твърдят учените.

Коментари по темата: „Мрежа от смартфони ще регистрира земетресенията”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Идея за едно друго полезно приложение на мрежите от смартфони може да отговори на въпроса “кой манипулира и с каква цел негативните емоции на недоволните в социалните мрежи?”. Идеята е ценна с това, че може да се разглежда като социологическо изследване (проучване) в областта.

Коментар