Google става комисионер в он-лайн продажбите

Google става комисионер в он-лайн продажбите
Търсачката въвежда услуга за плащания, която конкурира PayPal на eBay
02-07-2006
Това, което мнозина очакваха от Google, се случи. Най-популярната търсачка в Интернет въвежда услуга за он-лайн разплащания. Така Google влиза в директна конкуренция със своя дългогодишен партньор eBay с неговата система PayPal.
2 процента от стойността плюс 20 цента такса ще взема Google от търговците за всяка продадена стока през нейния сайт, според информация на siliconvalley.com. За сравнение, комисионната на eBay е 2,9%, а таксата – 30 цента (но тези стойности намаляват за покупки над 3000 долара).
Услугата, която според анализаторите на пазара ще изстреля Google в нова орбита, се нарича просто Checkout. Както и при PayPal, тя е максимално опростена и не изисква от он-лайн купувачите да предоставят данни за кредитните си карти на знайни и незнайни търговци в Интернет.
Именно сложността на процедурите, както и страховете от кражба на данни отказват много потребители от он-лайн пазаруване. Google Chеckout, както и PayPal, опростяват този процес, като извършват цялата процедура по плащането. От купувачите се изисква единствено ID и парола.   
Сигурността на системата обаче тепърва предстои да бъде доказвана. Според наблюдателите на пазара, усилията на измамниците сега ще се насочат към търсене на уязвимости в Google Checkout и това ще бъде реалният тест за услугата. PayPal почти щеше да излезе от строя след старта си през 1999 година в резултат на измами.
През PayPal за първото тримесечие на тази година са минали плащания за 8,8 милиарда долара, а потребителите с акаунти са над 105 милиона. Обслужващият персонал на PayPal по целия свят е 4000 души. За предотвратяване на измами услугата разчита на сложни изчислителни модели, които с течение на времето са се научили да откриват подозрителните транзакции.
За сравнение, към момента в Google работят около 6800 души, които поддържат нейната основна дейност, свързана с търсенето и рекламата. Според източници от компанията, за защита от измами ще се използва комбинация от човешка и техническа интелигентност.

Коментар