Очаква се ръст при бизнес лаптопите

Бизнесът ще започне подмяна на лаптопите си, предвид спирането на поддръжката на Windows XP

Бизнесът ще започне подмяна на лаптопите си, предвид спирането на поддръжката на Windows XP

През април 2014 г. Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows XP – събитие, което може да предизвика вълна от подмяна на лаптопите от бизнес клас и съответно ръст в продажбите в този сегмент от РС пазара, очакват анализатори.

Същевременно, ситуацията в потребителския сегмент няма да се подобри. Предполагаше се, че обемът на доставките на лаптопи за масовия потребител през първото и второто полугодие на 2013-та ще бъде в съотношение 40 към 60, но новата прогноза, базирана на продажбите до момента, е 47 към 53.

В сегмента на лаптопите от бизнес клас обаче се наблюдава подем и по всичко личи, че пред 2014 година тази тенденция ще се запази. Един от печелившите може да се окаже Dell, тъй като корпоративният сектор е приоритет за компанията. През следващата година американският производител може да се върне в Топ 3 на най-големите доставчици на лаптопи.

По данни на IDC за първата половина на 2013 година Dell е продал 9,3 милиона ноутбука и в момента заема четвърто място. Трети е тайванският ИТ гигант Acer, който е доставил 9,8 милиона лаптопа през първите 6 месеца на годината. Според източници от тайванската индустрия, Dell и HP наблягат напоследък на бизнес лаптопи с корпуси от метал вместо пластмаса, за да повишат качеството им.

Коментар