Firefox 26 намалява рязко консумацията на памет

Версия 26 на браузъра Firefox внася значително подобрение в работата с оперативната памет. Оптимизацията е постигната чрез промяна на принципа за взаимодействие с изображенията, съобщи разработчикът Mozilla.

До Firefox 23 всички изображения от уеб страниците се сваляха, обработваха (декодираха) и след това оставаха в паметта през цялото време, докато страницата е отворена. В резултат на това немалко оперативна памет се използваше напразно.

Нивото на консумираната памет от Firefox 26 остава постоянно ниско (източник: Mozilla)

Нивото на консумираната памет от Firefox 26 остава постоянно ниско (източник: Mozilla)

При Firefox 24 изображенията, които не се показват на страницата, се премахват от паметта, дори ако са били предварително декодирани. Версия Firefox 26, която все още е на етап разработка, внася допълнителна оптимизация – само видимите изображения се декодират и съхраняват в паметта. Mozilla уверява, че новата технология не влияе на скоростта на разглеждане на страниците.

Подобренията в работата с паметта се виждат ясно в диаграма с резултати от тестове, публикувана от Mozilla. При отваряне на страница във Firefox 23 използваната оперативна памет достига 3 гигабайта и остава на това ниво докато страницата е отворена. При Firefox 24 се наблюдава начален пик в използваната памет, след което нивото рязко пада, докато при Firefox 26 използваната памет остава на ниво няколкостотин мегабайта през цялото време.

Коментари по темата: „Firefox 26 намалява рязко консумацията на памет”

добавете коментар...

  1. ILIEV

    В сайта на http://www.mozilla.org можете да download нете единствено за сега Fire fox 24 ,към днешна дата 15.10.13 ;

  2. Peter

    Не е никак добро решение за SSD. Дискът с по-голям обем в гигабайти струва много пари и същевременно има много по-кратък живот по брой цикли запис и четене в сравнение с HDD.

  3. Ivan

    Няма да се успокоят докато не го развалят и унищожат и този браузър.

    Специално тази идиотска оптимизация ще е точно като в Хрома – безумно писане по диска с гигантски кеш файлове сумарно заемащи памет повече от цялата операционна система – пълно безумие.

  4. LUD

    Ех тъкмо си взех 8GB рам

Коментар