Откриват салон за безплатен прием в западни университети

Кандидатстудентски салон с безплатно записване за чуждестранни университети ще отвори врати за първи път в рамките на есенното изложение по проекта "Световно образование", което ще се проведе на 10 и 11 ноември столичния хотел "Хилтън".
В салона ще участват представители на 27 водещи чуждестранни университети, участници в проекта. Тази година те ще предложат на българските кандидати възможността да се записват без такса за кандидатстване.
"Опитът ни по проекта показа, че още от 10 клас учениците се ориентират в избора и завършващите е добре да подадат документи по-отрано, тъй като местата в елитните учебни заведения се заемат бързо", съобщи Ирина Христова, управител на фирма "Интеграл"- домакин на проекта. “Целта ни е да синхронизираме сроковете в българската образователна система с тези за кандидатстване в западните университети”, допълни тя.
Тази година изложението представя девет нови университета, сред които британските Портсмут, Уовърхемптън, уелският Абърсуит и холандските Виндесхайм, Саксион и Утрехт. За първи път в България ще са и два филиала на американски университети – "Паротис колидж" в Солун със съвременни програми по агробизнес и Американският университет в Рим.
Поради големия интерес, за втори път България ще посетят представители на Британската агенция за студентско кредитиране. Само за шест месеца след първото посещение на експертите, Агенцията е отпуснала заеми в размер на 1 млн. британски лири за обучение на 300 българи в английски университети. Очакванията са тази сума да нарасте до м. май 2008 г., когато е крайният срок за подаване на заявление за кредит за настоящата учебна година.
Изложението ще предостави възможности за трансферни програми по 22 специалности, между които бизнес информационни системи, околна среда, софтуерно инженерство, маркетинг, журналистика, туризъм, логистика и мениджмънт, управление на телекомуникациите и др. Трансферите дават възможност на студенти, завършили 3 курс по съответната или близка специалност, да се профилират и да завършат обучението си в чуждестранен университет, уточни Светлан Данев, координатор на проекта.
Участниците в изложението ще представят и нови схеми за финансиране на българските кандидати, сред които възможности за безвъзмездна помощ и стипендии. Размерът и разпределението на субсидиите варират между 500 и 1000 лири годишно за британски ВУЗ и се отпускат на траншове или с приспадане от годишната такса.
Уелският университет "Абърсуит" отпуска безвъзмездна помощ в размер на 1800 паунда годишно, с което таксата за обучение на студент намалява до 1225 паунда на година. Студентите на университета могат да кандидатстват за още три вида стипендии – на база семеен доход, за отличен успех и за първокурсници. При семеен доход под 17 920 лири (54 000 лв.), студентът може да намали общата си издръжка за обучение с още 1000 лири.

Коментар