ЕС изпревари САЩ по ръст на продуктивността

През миналата година Европейският съюз постигна своето най-високо икономическо постижение от 2000 година насам, твърди нов доклад на ЕК. С 3% е нараснал брутният вътрешен продукт (GDP), а продуктивността, измерена с нарастване на GDP на зает човек, се е увеличила с 1.5% за ЕС-27. За сравнение, годишният ръст за периода между 2000 и 2005 е 1.2%, съобщи evropa.bg.
Ръстът на заетостта се е увеличил с 1.6% за ЕС-27, докато средният годишен ръст за периода от 2000 до 2005 е бил 0.5%, се посочва в доклада за европейската конкурентоспособност, представен в Брюксел.
През 2006 продуктивността нараства в по-голяма степен в ЕС, отколкото в САЩ (1.4%), и Европейската комисия се надява, че това ще бъде началото на дългосрочна тенденция. Посоченият растеж засяга много държави и икономически сектори.
Реформите в съгласие с Лисабонската стратегия за икономически растеж и работни места започват да дават резултати, коментира Гюнтер Ферхойген, отговарящ за предприятията и промишлеността. Европейската промишленост успява да запази своята позиция на глобалните пазари въпреки американските и японските производители. Разходите за проучвания и развитие, особено в частния сектор, обаче трябва да се увеличат, смята Ферхойген.
Всички промишлености с най-висок прираст на добавена стойност – комуникационно оборудване, офис техника и компютри – са свързани с информационните и комуникационни технологии, отчита докладът. Именно тук обаче са и най-значителните празнини в производителността в сравнение с американската промишленост, в частност в производството на офис техника и компютри, в търговията на едро и дребно, във въздушния транспорт и във финансовите услуги.

Коментар