Реванш за Linux срещу XP в Нигерия

Открито писмо на изпълнителния директор на Mandriva промени решение на правителството на Нигерия. Училищните РС, доставяни на африканската страна от Intel, ще бъдат с операционна система Linux, а не с Windows XP.
Миналата седмица Франсоа Бансильон, CEO на Mandriva, публикува гневно открито писмо, в което нападна Microsoft и по-точно Стив Болмър. Повод за протест му даде неочаквано решение на нигерийското правителство в полза на Windows, за сметка на Mandiva Linux, която се смяташе за сигурна в т.нар. Classmate PC по силата на договорка още от лятото.
В писмото си Бансильон твърди, че правителството е променило позицията си под натиск от хората на Стив Болмър. Сделката предвижда доставка на 17 хиляди РС-та за нигерийските училища.
В резултат на широкия обществен отзвук от писмото, правителственият фонд USPF (Universal Service Provision Fund), който плаща 11 хиляди от РС-тата, е забранил на Intel да замени Mandriva Linux с Windows XP в училищните компютри.
Правителството на Нигерия може да прибегне до политическо решение, като закупи останалите 6 хиляди РС-та с инсталирана Windows XP и така да угоди и на Micorosft, предполагат анализатори.

Коментар