Филтър отсява идиотски коментари

Най-накрая създадоха програма, която премахва идиотските коментари от форуми. Филтърът на тъпотиите е дело на група програмисти от американския град Албукерке, Ню Мексико, начело с Габриел Ортиз.

Решението се състои от две части – филтър, който се инсталира на уеб сървъра, и програма във вид на плъгин за браузъра Firefox. Софтуерът е с отворен код и ще се разпространява безплатно от края на годината.

Филтърът на сървъра анализира съдържанието на всеки коментар, преди той да бъде публикуван. Ако програмата установи, че коментарът е тъп, на неговия автор ще се поднася съобщение, което го приканва да напише нов.

Едно от най-сериозните предизвикателства при създаване на филтъра е било да се улови иронията в коментарите. Проблемът е характерен за компютрите – те не могат да отсяват изказвания с ироничен или саркастичен характер. Умните коментари са пълни с целенасочена ирония, докато при тъпите подобен ефект може да се получи в резултат на глупост.

Критериите за оценка във филтъра на Ортиз се базират на стандартните правила на английската граматика. Така например, ако в един пост има грешна дума, но останалата част от съобщението е граматически вярна, филтърът ще пусне коментара. Ако обаче останалата част е безсмислена, постът няма шанс да мине през филтъра.

На сайта StupidFilter.org  всички любопитни могат да участват в определянето на най-тъпия пост.

Коментар