Microsoft не се плаши от новия алианс за отворени хендсети

Алианс за отворени хендсети ще се опита да противостои на Microsoft, която набира все по-голяма скорост с платформата Windows Mobile. Новото индустриално обединение OHA (Open Hendset Alliance) обаче не притеснява софтуерния гигант, поне към настоящия момент.
От компанията приветстват конкуренцията на OHA, но смятат, че алиансът трябва да извърви дълъг път, за да може да се мери с Microsoft. Това става ясно от изказване в китайския Commercial Times на висш представител на Microsoft в Азия.
Към момента на пазара има над 140 модела хендсети на базата на Windows Mobile, пуснати от 50 производители в партньорство с около 160 телеком оператори, посочват от Microsoft. В същото време новосформираният алианс OPA обединява 34 компании, от които само 4 са производители на хендсети и седем са телеком оператори.
Продажбите на Windwos Mobile устройства са надвишили 11 милиона, като през юни 2008 година се очакват броят им да достигне 20 милиона.
Microsoft има основание за тревога и това е включването на HTC в алинса. Тайванският производител на Windows базирани смартфони вече 10 години е изключително лоялен към своя партньор, като същевременно става все по-силен играч на пазара.
По повод присъединяването на HTC към OPA, от Microsoft коментират, че отношенията между двете компании остават непроменени. В неотдавнашно интервю шефът на HTC заяви, че на индустрията на Linux телефоните й липсва дългосрочен партньор като Microsoft.

Коментар