Пускат на пазара ислямски автомобил

Мюсюлманите по целия свят скоро ще имат възможност да си купуват специално предназначени за тях автомобили. Малайзийският производител Proton подготвя за пазара ислямска кола, съобщиха водещи световни агенции.
Главната особеност на новия автомобил ще бъде вграденият на предното табло компас, който ще сочи към Мека. В допълнение, в колите ще има и специално място за съхранение на Корана.
В проекта ще участват също компании от Иран и Турция. Анализатори на пазара смятат, че Proton предприема този ход, за да излезе от кризата, която го е налегнала в последните години.
Малайзийската компания е на загуба от 169 милиона долара за последната финансова година. Пазарният дял на Proton намаля от 60% на 23% за пет години, като спадът не можеше да бъде удържан дори и от протекциите на правителството на страната.
Proton се опита да сключи споразумения с немците от Volkswagen, както и с General Motors, но преговорите приключиха безуспешно. Компанията беше създадена през 1983 година по нареждане на правителството. Първите автомобили на Proton използваха платформа на Mitsubishi.

Коментар