IBM ще купи за $5 милиарда фирма за BI софтуер

IBM обяви намерението си да купи софтуерната компания за BI (Business Inteligence) решения Cognos с транзакция изцяло в кеш на стойност $5 милиарда. Този ход, за който се носеха слухове от няколко месеца, е продължение на стратегията на гиганта за придобиване на компании с цел да запълни своето софтуерно портфолио и да реализира растеж на приходите си, писа CNET.

Канадската компания Cognos разработва инструменти за създаване на бизнес отчети и управление на бизнес производителността. Нейният софтуер ще допълни съществуващия набор от продукти на IBM за складове за данни (data warehousing) и управление на информацията.

От IBM посочват, че техните клиенти търсят цялостни софтуерни решения, а не частични, за да могат да взимат управленски решения в реално време. Компанията е избрала Cognos, тъй като технологията на канадската фирма е водеща в индустрията и е базирана на отворените стандарти, което е в унисон със стратегията на IBM.

Очаква се сделката да бъде приключена през второто тримесечие на 2008 година, като ще ускори процеса на консолидация на пазара за BI решения. Доста компании за BI се обединиха преди няколко години, а Oracle купи Hyperion за $3.3 милиарда по-рано през тази година. Миналия месец пък SAP обяви планове да закупи основния конкурент на Cognos – Business Objects, в сделка за над $6.8 милиарда.

Постепенно стойността на BI пазара се увеличава. От AMR Research очакват разходите в областта на BI и управление на производителността да достигнат $23.8 милиарда до края на годината, което ще е увеличение с 3.6% в сравнение с миналата година.

Коментар