Обама отново играе срещу Samsung в полза на Apple

С две свои решения Барак Обама даде да се разбере, че е на страната на Apple в патентната й битка със Samsung

С две свои различни решения по сходни казуси Барак Обама даде да се разбере, че е на страната на Apple в патентната й битка със Samsung

Президентът на САЩ Барак Обама няма да отмени решението на Комисията по международна търговия (ITC) за забрана на вноса в страната на някои модели смартфони с марката Samsung, предаде Блумбърг.

В устройствата Samsung Galaxy S II, Samsung Continuum и Transform са нарушени патенти на Apple, смята американският регулатор, поради което бе наложена забрана за внос на тези модели в САЩ.

ITC зае страната на Apple, като по този начин наклони в известна степен везните в патентния спор, който двете компании водят по целия свят. Санкционираните смартфони обаче са морално остарели и едва ли ще се отразят на финансовите резултати на Samsung. По-новите смартфони с корейската марка продължават да се продават в магазините в САЩ.

Искът на Apple срещу неговия основен конкурент на мобилния пазар беше подаден още през 2011 година. Samsung, от своя страна, коментира, че подобни действия на американските власти допринасят за влошаване на конкуренцията и ограничаване на възможностите за избор на потребителите.

Любопитен факт е, че неотдавна Барак Обама отмени подобна забрана, наложена от ITC в ущърб на Apple и по сигнал от Samsung. И в двата случая президентът на САЩ взe решения в полза на американската компания Apple.

Коментар