Излезе пощенска марка с образа на Джон Атанасов

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и Джон Атанасов-син по време на церемонията

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и Джон Атанасов-син по време на церемонията (снимка: МТИТС)

Днес бе пусната в употреба илюстрована пощенска марка по повод 110 години от рождението на Джон Атанасов, считан за „баща на компютъра”. Българското маркоиздаване за втори път посвещава пощенско-филателно издание на създателя на прототипа на съвременния компютър, каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на церемонията с участието на Джон Атанасов-син.

Първата марка е отпечатана по повод 100 годишнината от рождението на учения. Днешната илюстрована карта се издава в колекционерски тираж от 693  броя. Художник на проекта е Карина Драголова.

Дървеното сметало на Джон Атанасов и снимки от семейния албум на великия откривател на първия електронен цифров компютър вече са част от музейната експозиция на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“

Дървеното сметало на Джон Атанасов и снимки от семейния албум на великия откривател вече са част от музейната експозиция на ИА ЕСМИС

В рамките на честването на годишнината от рождението на Джон Атанасов, в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” бе открит музеен кът, посветен на живота и делото на математика с български произход.

Джон Атанасов-син връчи на заместник-министър Георги Тодоров предмети, които са принадлежали на изобретателя. Сред тях са сметалото на Джон Атанасов, както и семейни снимки. Те ще останат в музейната сбирка на изпълнителната агенция.

Коментар