SSD за лаптоп вече е колкото пощенска марка

Размерите на SSD паметите за лаптопи намаляха драстично с новия продукт на Samsung

Размерите на SSD паметите за лаптопи намаляха драстично с новия продукт на Samsung

Samsung започна серийно производство на SSD с размери само 20х16 мм, което го прави съпоставим с пощенска марка, съобщиха от корейския гигант.

Новият SSD има капацитет 512GB и е предназначен за използване в лаптопи и други мобилни устройства. Това е първият подобен полупроводников диск на пазара – досега никой друг производител не е предложил толкова малък SSD, във формат на една интегрална схема BGA.

Благодарение на ултра-малкия SSD, производителите на мобилни компютри и други устройства ще могат да реализират нови идеи, невъзможни по-рано, заради ограниченото вътрешно пространство.

Чипът тежи само 1 грам, докато SSD решенията във формат 2,5 инча имат размери 100×69,85 мм и тегло 66 грама. По-съвременните М.2 устройства са изпълнени в размери 80,15×22,15 мм и тежат 7 грама.

Въпреки нищожните си размери и тегло, новият SSD не отстъпва по производителност на своите по-големи събратя – той достига 1500 MB/s в режим на последователно четене и 900 MB/s при последователен запис.

Линията се нарича PM971-NVM и включва модели с капацитет 128GB, 256GB и 512GB. Всичките три устройства са изпълнени в един и същ форм-фактор. Цените не се съобщават.

Коментари по темата: „SSD за лаптоп вече е колкото пощенска марка”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Кратък живот имат евтините SSD-та до към 5000 цикъла и аут,масовите като няма голяма разлика в бързината от по-висок клас HDD.По-скъпите SSD-та са друга технология mlc и там 10 000 и бързината е реална и се усеща, и редица други неща…

  2. Пламен

    @Иванко
    За това хората използват най-доброто от двете технологии: ОС и програми на SSD-то (с един имидж на харда) -> системата ти е много по-пъргава, пък ако се скапе SSD-то – вземаш ново, връщаш имиджа върху него и си готов. Останалите файлове (снимки, филми, музика и т.н.) – на хард диск. Важните ти файлове също там, като им правиш бекъпи я на външен хард, я в някоя облачна услуга.
    Така нито плащаш майка си и баща си за SSD с голям капацитет, нито получаваш бавна/несигурна система.
    А да не говорим, че SSD-тата хич не са чак толкова крехки, колкото ги изкарваш. Доста цикли на запис си имат, та при нормална работа поне 5-6 години спокойно ще изкарат.

  3. Иванко

    Навсякъде пишат SSD, че са били много надеждни, защото нямат подвижни механични части както при HDD.

    Истината и реалността са че хич не са толкова надеждни SSD дискове по брой цикли запис / презапис нали в реалния живот данните често се менят.

    SSD – предимства
    * бързина на четене и запис както и IO трансфер.
    * нямат механични подвижни части и следователно са относително по-устойчиви към вибрации и работата им е безшумна.

    SSD – недостатъци
    * кратък живот и много бързо износване по брой цикли запис са много зле и са с кратък живот на ползване за разлика от HDD които са най-добите и най-сигурните.
    * Много висока цена за обем памет + Кратък живот и срок на ползване.
    * Когато се износят SSD се повреждат внезапно и без никакви признаци които да предварително да подскажат на потребителя спешно да смени SSD.

    При HDD дисковете има технология за SMART са самоанализ и ранно предупреждение за смяна на диска преди да се е повредил. Това SSD го нямат и внезапно се повреждат възстановяването на данните е невъзможно за разлика от HDD.

    Така че по всички критерии плюсовете са за HDD, а не за SSD.
    Ниска цена, дълъг живот и срок на ползване и много по-голяма сигурност и надеждност при старите HDD.

  4. Митко

    Цената им наистина по висока ,но нали навсякъде пише че са много надеждни ssd.

  5. Anonymous

    Хубаво! Чудесна новина!
    Сега да оправят краткия живот на SSD и да подобрят съотношението цена / обем памет.

Коментар