Васил Денчев получи наградата „Джон Атанасов“

Президентът Румен Радев връчи отличия „Джон Атанасов“ на млади български учени в областта на компютърните науки (най-отпред: носителят на голямата награда д-р Васил Денчев)

Д-р Васил Денчев, доктор по компютърни науки и главен архитект на квантов софтуер в Google, е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2017 година, съобщиха от президентството, където Румен Радев връчи отличията на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории.

Научните интереси и професионален опит на д-р Васил Денчев са предимно в сферата на квантовата информатика, която привлича неговия интерес по време на следването му. Първите му научни постижения включват успешно разработена система за контрол и стабилизация на оптически интерферометър, която позволява сигурно разпространение на квантови криптографски тайни ключове, както и компютърна система за автоматична характеризация на източници и детектори на единични фотони.

Грамота в категорията Награда „Джон Атанасов“ получи д-р Кристина Капанова – доктор по информатика и компютърни науки, асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Създаденият от д-р Капанова нов пост-обучителен процес е вдъхновен от квантовата физика и имитира квантовите ефекти, като по този начин е в състояние да осигури подобряване на теглото на синаптичните връзки в изкуствената невронна мрежа.

Д-р Станислав Харизанов е вторият носител на грамота в категорията Награда „Джон Атанасов“. Той е доктор по математика, главен асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Главната му цел е разработването на бързи и ефективни алгоритми за обезшумяване, възстановяване и сегментация на изображения с висока резолюция, а математическите модели са на базата на изпъкнала оптимизация с наложени допълнителни ограничения.

Третият носител на президентското отличие в тази категория е Минко Гечев – магистър по информатика в специалност „Софтуерни технологии“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е единственият носител на две отличия от президентските награди „Джон Атанасов“. Неговите авторски разработки, придобили най-голяма популярност у нас и в чужбина, са Codelyzer – инструмент за статичен анализ и автоматична модификация на изходен код, използващ Angular платформата на Google за разработка на приложения, който има над 4 милиона сваляния за последните 6 месеца.

Президентът връчи и грамотите „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти, както и грамотите „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти. По традиция държавният глава връчи и грамотите “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели”. 

Носител на грамота на президента за проект с висок обществен принос е Минко Гечев

С грамота за дебютен пробив в компютърните науки държавният глава отличи Звездин Бесарабов за неговите проекти – ArduWrite, Obitcoin и Blockchain Predictor. ArduWrite има за цел да пресъздаде уникалния ръкописен стил на всеки човек по възможно най-автентичен начин, като Звездин лично е изградил собствен хардуер, фърмуер и софтуер. Obitcoin е система за изграждане на дигитални кооперативи, работещи заедно по общи проекти, а Blockchain Predictor е инструмент, чиято цел е да предсказва курса на всяка криптовалута по нов метод, различаващ се от стандартните методи, които са базирани на обработването на данните за курса до даден момент.

Носителите на поощрително отличие в категорията „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ са Василен Цветков от Варна и Иван Иванов от София за постигане на високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали. Особен принос има проектът на Василен Цветков насочен към контрол и управление на процеси в селското стопанство.

За 2017 г. носителите на грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ са Енчо Мишинев и неговия преподавател Антон Шиков от Ямбол, които през изминалата година спечелиха челни места в повечето от най-трудните международни ученически олимпиади и състезания в направленията информатика. Президентът връчи грамоти в същата категория и на Антон Колов и неговия преподавател Красимир Кирилов от Монтана, които представят България в състезанията по информационни технологии.

Коментар