HPE ще награди учен с 3000 евро на конференция в Боровец

„HPE ще продължи да подкрепя българската и международната научна общност”, заяви Ираван Хира (вдясно) – снимка: HPE

Награда в размер на 3000 евро ще осигури Hewlett Packard Enterprise за победителя в международно научно състезание за глобална скалируема оптимизация.

Призът ще бъде връчен по време на първата Международна конференция за високопроизводителни изчисления (HPC), която се провежда от 2 до 6 септември 2019 г. в к.к. Боровец, и е част от събитията за отбелязване на 150-та годишнина от основаването на БАН, съобщиха от HPE.

Събитието се организира от Института по информационни и комуникационни технологии – БАН, с подкрепата на Института по математика и информатика – БАН, на Националния център за суперкомпютърни приложения и направление „Високопроизводителни изчисления и квантови технологии към Европейската комисия. Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в престижното научно издателство „Шпрингер”.

Официалният старт на HPC конференцията бе даден от европейския комисар по цифровизация на икономиката и обществото Мария Габриел.

„HPE ще продължи да подкрепя българската и международната научна общност, защото вярваме, че развитието на научния потенциал е основен двигател на иновациите и икономика, базирана на знанието”, заяви Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise, управлявана от „Селeктиум”.

Специално за конференцията пристига и Володимир Савяк, мениджър продажби „Изкуствен интелект, високопроизводителни изчисления и POD” за Централна и Източна Европа в HPE. Той е участвал в разработването на първия украински HPC център, заради което е награден от украинския парламент.

Савяк ще участва в дискусията за разнообразните проекти, програми и предизвикателства в областта на високопроизводителните изчисления, която ще се проведе на 5 септември.

Коментар