Българка с най-високото отличие за уеб дизайн

Златина Петрова получи награда за „изключителен дизайн, технология, креативност и иновация на уеб платформата” и бе номинирана за дизайнер на годината (снимка: Fairhead Creative)

Българката Златина Петрова спечели най-високото отличие за уебдизайн. Тя е сред победителите в най-големия в света конкурс за дизайн „A’ Design Award & Competition”, съобщиха от Fairhead Creative.

Златина бе наградена за уебсайта BuiltForImpact.net на гала-церемония в Комо, Италия. Трофеят се присъжда за „изключителния дизайн, технология, креативност и иновация на уеб платформата”.

Българката получи и номинация за дизайнер на годината. Отличеният сайт беше показан на изложбата „Най-добрите дизайни на годината” и представен в специално печатно издание за конкурса.

„Вдъхновението ми за дизайна на BuiltForImpact.net дойде от сиамската бойна риба – рядък вид с ярки цветове, които я открояват от останалите риби. Мисията ми като дизайнер е да създавам визии, които отличават”, сподели талантливата дизайнерка.

Награденият уебсайт е създаден по метода BuiltForImpact, разработен да подкрепя компании и социални предприемачи с мисия отвъд приходите да се откроят в онлайн пространството, да придобият популярност, да увеличат своето влияние сред потребителите и да променят средата към по-добро, поясни Златина Петрова.

„Щастлива съм, че имам възможност чрез дизайн да съдействам на подобни компании и предприемачи и да им показвам, че уебсайтът е не просто визитна картичка и функционална платформа, а е една красиво разказана история”, каза тя.

Дизайнът на BuiltForImpact.net следва поведението на потребителите в социалните мрежи. Сайтът им позволява да скролват и да разглеждат съдържанието, без да ги затрупва с информация. Потребителите избират сами дали да вникнат в детайлите чрез натискането на бутони.

Дизайнът на BuiltForImpact.net донесе голямата награда на Златина Петрова (източник: A’ Design Award & Competition)

Методът за дизайн BuiltForImpact е разработен съвместно от Златина Петрова и международната комуникационна агенция Fairhead Creative, където тя е креативен директор. Подходът се базира на изследване за добри практики за уебдизайн чрез публикации, курсове и телефонни интервюта с дизайнери, мениджъри, маркетинг специалисти и потребители на дигитални услуги и продукти.

Златина притежава магистърска степен по уебдизайн и 10 години опит в сферата на UX и UI дизайна, уеб дизайна и графичния дизайн. Тя е ментор на стартъп компании при изграждане на дигиталните им продукти в различни предприемачески състезания и формати.

Коментар