Краят на една епоха: Adobe Flash без поддръжка от днес

Още през 2015 година Adobe помоли разработчиците да преминат към HTML5
(снимка: CC0 Public Domain)

Легендарната флаш технология на Adobe отива окончателно в историята. От днес разработчикът прекратява поддръжката на своя продукт, който беляза цяла ера в уеб дизайна.

Въпреки че Adobe няма да блокира Flash съдържание до 12 януари, основните браузъри ще го изключат от днес, а Microsoft ще го блокира в повечето версии на Windows. „Свърши се”, коментира края на една епоха в уеб разработките The Verge.

Flash се радваше на огромна популярност в уеб, което може би е причината „погребалното шествие” на технологията да продължи години. Браузърите започнаха да показват вратата на Flash в началото на последното десетилетие, а през 2015 г. Adobe помоли разработчиците да преминат към HTML5.

Нещата станаха официални през 2017 г., когато самата Adobe обяви, че ще прекрати поддръжката на Flash. Но технологията ще продължи да живее в много исторически артефакти. Интернет архивът съхранява Flash игри и анимации, включително добре познати хитове като „Peanut Butter Jelly Time”.

Коментари по темата: „Краят на една епоха: Adobe Flash без поддръжка от днес”

добавете коментар...

  1. :o)

    Минавам само да поздравя пича с прякор :
    Replica vs. Desert Eagle .50 😀 😀 😀 , предполагам че е фен на Вини Джоунс 😀

    Иначе жалко за Adobe Flash – доста игрички си цъкахме навремето на нея (cry)

  2. Replica vs. Desert Eagle .50

    ИТ спец и Developer, съдейки по коментарите ви е ясно, че погледът ви е ограничен, понятието относно материята ви е повърхностно, и оттам не разбирате за какво става въпрос.
    Повтарям, че има съществена разлика между технология, платформа и плъгин. Авторът на статията следва да коригира заглавието да гласи “Adobe Flash Player без поддръжка..”, защото буквалното “Adobe Flash” може да значи или платформата за разработка на софтуер, със спряна поддръжка още през 2016, или някой конкретен приложен софтуер продукт, като Adobe Flash CS6 например.., но при всички положения словосъчетанието “Adobe Flash” с “технология” е “манджа с грозде”.
    Относно технологията, нека нашият ИТ спец да обясни кое му е остарялото на програмния език ActionScript 3.0, след като според него аз си нямам и елементарно понятие, въпреки че преди година и нещо пуснах игра в Steam, написана именно на този език. Нека също да обясни как така технология с покритие standalone desktop (Windows и macOS), native iOS и Android, трябва да се счита за мъртва?

  3. ха

    Със старият флаш никой няма да се занимава, но идва ерата за възможни негови принципни замени (споменатото WebAssembly), които за съжаление вече трудно може да се блокират.

  4. Developer

    НЕ няма да никой да си губи времето с глупости за старото флаш съдържание да го поддържа дори конвертирането равностойно да го направиш всичко наново.

    Adobe Flash е мъртъв както и останалото съдържание останало. Имаше месеци дори години време хората да мигрират и освободят от тази умираща технология.

  5. ИТ Спец

    Хей чувак много си неориентиран не знаеш какви мислиш и говориш. Нямаш си и елементарно понятие за флаш скриптове и анимация ТОВА НЕ Е САМО ПЛЪГИН.
    ЦЯЛАТА ТЕХНОЛОГИЯ е ОСТАРЯЛА и изиграла своята роля на времето. Сега вече е в миналото не само плъгини, сами екшън скритове ако изобщо си чувал явно не си нито разбираш но пък драскаш глупости.

    Тази технология е мъртва вече цялото създадено съдържание отива или на боклука или на изцяло пренаписване на други модерни и отворени технологии нямащи ама абсолютно нищо общо със стария флаш като технология.

  6. foumart

    “Легендарната флаш технология на Adobe отива окончателно в историята” ??

    Има съществена разлика между технология и плъгин. Това, което отива окончателно в историята е Adobe Flash player browser plugin. Докато флаш технологията се развива чрез AIR runtime – напълно конкурентноспособна технология, вече собственост на Samsung Electronics.

    Относно флаш съдържанието в web, то се очаква скоро да заработи без плъгин, посредством WebAssembly.

Коментар