Microsoft обяви график за спиране поддръжката на Adobe Flash

Флаш плейърът на Adobe скоро ще остане без поддръжка и от Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

Още преди три години Adobe призна своята флаш технология за остаряла и обяви решението си да прекрати поддръжката на Flash Player през декември 2020 г. Сега и Microsoft уведоми потребителите за графика на предстоящите промени в Windows 10 относно Flash.

Браузърът Microsoft Edge ще прекрати поддръжката на Adobe Flash Player в края на 2020 г. – това важи както за старата версия на браузъра, така и за новата, която се базира на енджина на Chromium. Също така, в края на 2020 г. Microsoft ще прекрати поддръжката на Flash в браузъра Internet Explorer 11.

След декември тази година потребителите вече няма да получават от Microsoft актуализации на сигурността на Adobe Flash Player за старата версия на браузъра Edge и за Internet Explorer 11.

В новия Edge плейърът ще бъде премахнат през януари 2021 г. Също през януари Microsoft ще деактивира Adobe Flash Player по подразбиране във всички версии на Windows 10, по-стари от KB4561600, която излезе през юни 2020 г. Ресурсите на Microsoft за изтегляне на Adobe Flash Player вече няма да са налични.

За тези, които желаят да премахнат Adobe Flash Player от системата преди изтичане на срока за поддръжка, Microsoft ще предостави специална актуализация от каталога Microsoft Update Catalog за ръчно изтегляне тази есен. От началото на 2021 г. актуализацията ще започне да се разпространява като незадължителна чрез Windows Update и като препоръчителна няколко месеца по-късно.

През лятото на 2021 г. всички API, групови правила и потребителски интерфейси, които контролират Adobe Flash Player, ще бъдат премахнати от старите браузъри Edge и Internet Explorer 11 със следващата кумулативна актуализация за Windows 10, както и от свързаните с тях актуализации за Windows 8.1, Windows Server 2012 и Windows Embedded 8 Standard.

Коментари по темата: „Microsoft обяви график за спиране поддръжката на Adobe Flash”

добавете коментар...

  1. Swiss Cheese

    Long waited GOODBYE for the Flash Player technology

Коментар