Американски санкции надвисват над китайски чипмейкър

Още една китайска компания, този път за чипове, може да понесе тежък удар от САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато американските власти наложиха санкции на Huawei Technologies, чието подразделение HiSilicon е клиент на китайския чипмейкър SMIC, последният изрази готовност да се съобрази с изискванията на законодателството на САЩ. И няма друг избор.

Китайският производител на чипове по договор е технологично зависим от американско оборудване, технологии и софтуер, така че не е в ситуация да се съпротивлява на натиска на САЩ.

Ройтерс вече съобщи, че представители на американското военно ведомство предлагат на властите да наложат санкции на SMIC, тъй като я подозират в сътрудничество с китайския военен сектор. Представители на SMIC отричат ​​подобни обвинения.

Въпросът за налагането на санкции срещу SMIC от страна на САЩ все още не е решен окончателно, но представителите на китайската компания са обезпокоени от подобни новини. Загубата на Huawei като клиент е едно, докато отнемането на възможността за достъп до импортни технологии е съвсем различно предизвикателство.

Тази година SMIC активно набира капитал за разширяване на производството и усвояване на нови литографски технологии. Компанията е подпомогната с пари и от китайските власти, които се заинтересувани от развитието на местната полупроводникова индустрия.

Коментари по темата: „Американски санкции надвисват над китайски чипмейкър”

добавете коментар...

  1. Петър

    Сащ се насират от страх че китайците им превземат пазарите.

  2. ха

    За какво им е на холандците да налагат санкции на когото и да е? Сега е за тях златни времена. Още един крупен бъдещ производител на чипове ще стане техен клиент.

  3. 111

    ASML е лидер в литографската технология. Фирмата е холандска, не американска. Ако сложат санкции на американските фаблес чипмейкъри?

Коментар