Може ли HTML5 наистина да убие Flash

С появата си, уеб езикът HTML5 предизвика доста шум. Някои дори го нарекоха „Убиец на Flash”. Какво се има предвид с това?

Какво е Flash

Flash е мултимедийна платформа, която възпроизвежда анимация, богато мултимедийно съдържание (rich media) и интерактивно потребителско съдържание през интернет браузър.

Тя беше основен двигател на аудио и видео съдържанието онлайн в продължение на много години и някои иновации позволиха използването й в анимирани блогове, реклами, игри и интерактивни инструменти.

Какво е HTML5

HTML5 е най-новата спецификация на езика за структуриране и представяне на интернет съдържание. Като цяло, няма нищо изключително в HTML5 освен някои нови елементи, които позволяват възпроизвеждане на мултимедийно съдържание от браузъра, без да има нужда от други инструменти.

Определени браузъри като Chrome, Safari и Firefox 4 вече поддържат елементи на HTML5. В други обаче все още липсва такава поддръжка.

Защо HTML 5 е нарочен за заместник на Flash

Flash е изключително гъвкава технология, но за да се свърже с браузъра ви, трябва да имате инсталиран Flash player. И тъй като се явява външен  инструмент, това го прави по-уязвим. Именно този проблем е в основата на опитите Flash да бъде заменен с HTML5.

Adobe Flash Player се прочу през годините с няколко пробива в сигурността, припомня site-reference.com. Дори наскоро беше открита нова уязвимост в него. Тя е доста сериозна, тъй като позволява на атакуващия да придобие контрол над заразената система. Това потенциално може да се случи чрез Flash (.swf) файл, вграден в MS Word документ (.doc), който прикачен в имейл, поясняват от Adobe.

Ненатрапчивото подканване да обновите версията си на Adobe Flash Player, което се появява при стартиране на браузъра, е ясен индикатор за това колко често Adobe запушва дупки в софтуера си. И макар тези уязвимости изглеждат безобидни и рядко засягат средностатистическия потребител, те все пак са сериозен проблем, който може да унищожи браузъра ви, а дори и цялата ви система.

Стив Джобс разбуни духовете, като заяви, че Flash е „ненадежден, несигурен и работата с него скъсява живота на батерията.” След това категорично отказа да поддържа Flash в iOS – мобилната операционна система за продуктите на Apple.

Скоро след това YouTube публично обяви, че клиповете му експериментално ще се доставят през HTML5. Целта е евентуално цялото съдържание да се възпроизвежда по този начин. Vimeo бързо ги последва, като заяви, че ще превключи към HTML5.

Какво е HTML5 player? Това е алтернатива на Flash Player, която работи почти по същия начин, но има някои предимства:

– зарежда се веднага;

– можете да превключвате на различни места от клипа, без да чакате;

– по-гладко възпроизвеждане (надяваме се).

Дали HTML5 ще победи Flash

При HTML5 все още има много проблеми и един от тях е с управлението на правата и политиките за конфиденциалност при възпроизвеждане на видео.

Flash, от друга страна, макар и да изисква допълнителен софтуер, надали ще изчезне напълно, като се има предвид, че много потребители все още използват по-стари версии на Netscape и Internet Explorer. Технологията работи добре и е широко приложима, така че замяната й не е много приемлива на този етап.

Разработчиците, решили да преминат към HTML5, трябва да са сигурни, че могат да извършат необходимата актуализация на кодовете. В противен случай, предимствата не оправдават цената за прехода.

Коментари по темата: „Може ли HTML5 наистина да убие Flash”

добавете коментар...

  1. Муржо

    Хайде, марш да си инсталирате GoggleHrome, иначе с Мозила ще зяпате във Vbox7, ама друг път… Отнася се за ново-инсталирани системи и брузъра Мозила – 40-та версия…

  2. Наблюдател

    Мозила вече е на 40-та версия, все по-тежка. Вече притежава HTML5, а казва, че й е нужен Adobe Flash Player(и натрупан кеш), за да се гледат клипове във Vbox7 !
    Инсталираш си последната 18-та версия на Adobe Flash Player-а, а видеото с Мозила във Vbox7 си е на черен екран, ако нямате натрупан кеш.
    Честито!

  3. Apple

    отговорът е КАТЕГОРИЧНО НЕ !!!

  4. Dio

    Темата за html5 найстина е доста сериозна. Може да направите цяла статия и с нововъведенията за javascript, с които ще може да се работи с различни нишки и т.н. Не забравяйте и css3. Има много малко и хубави статии на български по темата.

  5. Anti-Flash

    Предложение да се направи раздел НЕ на FLASH и против всичките отпадъчни продукти от Adobe!

    JavaScript decoder for MP3 – No Flash !
    “http://www.zdnet.com/blog/hardware/javascript-decoder-for-mp3-no-flash/13358”

  6. Иван

    Mozilla planning to use HTML5 and JavaScript to render PDFs in Firefox

    Mozillas developer community is working to eliminate the use of a native-code PDF plug-in from Adobe Systems

    Поредна радостна новина – не само Flash, но и Adobe PDF Reader може да бъде убит от HTML5 !

    “http://www.zdnet.com/blog/hardware/mozilla-planning-to-use-html5-and-javascript-to-render-pdfs-in-firefox/13328”

  7. flash programmer

    здравейте аз съм флаш програмист правя игри,

    ако искате вижте :

    “http://rollinghero.com/”

    има и втора част ако ви харесва google-нете я

  8. Иван

    Много актуална и важна тема. Моля разширете и/или обновете публикацията или напишете нова за HTML5.
    Специална забележка за уеб браузъра Opera, който е пропуснат. Той също поддържа HTML5 video и то не от скоро.

    Това е сайт “http://html5demos.com/” с HTML5 и HTML5 video тестове за 5-те най-популярни уеб браузъри.

    HTML5 video test
    “http://html5demos.com/video”

  9. Banjo

    Ето ти факти и демонстрации специално за DedoHjo
    Надявам се, че знаеш малко английски и осъзнаваш факта, че WebGL е пряко съврзан с прозводителността на компютъра и видео картата. Не бъркай HTML5 спецификацията с WebGL и видео кодеците. Да има своите проблеми HTML5, но те са от друго естество.

    WebGL is a new web technology that brings hardware-accelerated 3D graphics to the browser without installing additional software.
    “http://www.chromeexperiments.com/webgl”

  10. DedoHjo

    „Не си прав DedoHjo въобще не влачи възпроизвеждането.“

    Голо твърдение без аргументация.

    „Освен стандарта HTML5 в най-новите версии на браузъри вече има радикални промени в производителността да забравяме възможността за хардуерното ускорение в браузърите постигнато с директен достъп и работа с видео картата, като по този начин не се товари изцяло CPU-то и ред други значителни подобрения са въведени.“

    Какво значи освен стандарта хтмл5 и какво общо има с имплементацията на браузъра? Засегнах архитектурни слабости в стандарта хтмл5, който още не е стандарт апропо. Това че на теб ти върви гладко някакво рекламно хтмл5 приложение не означава че проблема го няма.

  11. Banjo

    Не си прав DedoHjo въобще не влачи възпроизвеждането. Освен стандарта HTML5 в най-новите версии на браузъри вече има радикални промени в производителността да забравяме възможността за хардуерното ускорение в браузърите постигнато с директен достъп и работа с видео картата, като по този начин не се товари изцяло CPU-то и ред други значителни подобрения са въведени.

  12. DedoHjo

    По-гладко възпроизвеждане едва ли. Основният недостатък на хтмл5 е опенгл подобното апи за рендене на векторни неща. При флаш/svg интерпретатора може да проследи трансформацията на всеки спрайт по време на анимацията и да добави блур в определена посока. Това позволява гладко анимиране дори при нисък фпс. Докато при хтмл5 това е невъзможно. За да се постигне същата гладкост на анимацият трябва или висок фпс, или софтуерен блур организиран в йскрипт. И в двата случая влачи приличен овърхед.

  13. Banjo

    До автора на статията поздравления за темата има нужда от още новини, статии относно HTML5 за информиране на хората със съвременните технологии. Единствено бих допълнил, че не е само видеото новото в HTML5 има значителен брой нововъведения част от които са изброени и описани на сайт, където всеки може да следи развитието и тества поддръжката на HTML5, адреса е “http://html5test.com/”
    Има още три големи сайта за експерименти и демонстрации за богати и интерактивни приложения, дизайн, игри 2D, 3D всичко това БЕЗ Flash.
    Необходимо е да се ползват най-новите браузъри и да имате съвременен компютър и видео карта.

Коментар