Chrome изключва Flash, но не напълно

Chrome ще запази до края на 2020 г. възможността за работа с Flash (източник: Google)

Google ще пусне през юли нова версия 76 на браузъра Chrome 76, с която по подразбиране прекратява поддръжката на Flash. Промяната вече е факт в експериментална версия на браузъра, достъпна в канала Сanary.

Все пак оставена е възможност за работа с Flash, която може да се активира в настройките на браузъра – от „Advanced>Privacy and Security>Content Settings“. Тя ще остане достъпа до излизане на Chrome 87 през декември 2020 г.

Освен това опцията за разрешаване на Flash ще остава активна само до рестартирането на браузъра. След затваряне и повторно отваряне на Chrome потребителят ще трябва да потвърди желанието си за възпроизвеждане на Flash съдържание за всеки сайт.

Пълното премахване на Flash от Chrome се очаква през 2020 г. То ще бъде синхронизирано с обявения по-рано от Adobe план за прекратяване на поддръжката на технологията.

Mozilla ще изключи Adobe Flash плъгина във Firefox още през есента на текущата година. Това ще стане с версия 69, която се очаква да излезе през септември. В ESR-версиите на Firefox поддръжката на Flash ще се запази до края на 2020 г.

Убиването на Flash ще направи неработещи много сайтове с онлайн игри. Технологията има предимства и ако разработчиците решаваха своевременно проблемите със сигурността, може би съдбата на Flash щеше да бъде различна.

Коментари по темата: „Chrome изключва Flash, но не напълно”

добавете коментар...

  1. Флаш-аут

    Най-бъгавия софтуер създаван някога – дали нарочно, дали толкова са си могли – Macromedia/Adobe/ Flash Player. Толкова много проблеми е имало през годините и толкова много успешни атаки са реализирани през него. Твърде късно е даже да си ходи. Аз лично го махнах от моите машини преди 5 години и никога не ми е трябвал. Жалко че все още има български сайтове, които първо искат Flash и чак после проверяват дали браузъра е съвместим с HTML5. Да си ходи по-бързо

Коментар