Излиза Azure SQL Database Edge за периферни изчисления

Microsoft въвежда база данни за изчислителните устройства в периферията (източник: Microsoft)

Microsoft обяви редица нови облачни услуги в навечерието на конференцията Build 2019 в Сиатъл. Сред тях е Azure SQL Database Edge – система за управление на бази данни, предназначена за изчислителните устройства в периферията, или т.нар. „Edge computing“.

Новата база данни е оптимизирана за маломощно оборудване. Тя съчетава в себе си възможности за поточно предаване на данни с вградено машинно самообучение – непосредствено в самата база данни.

Благодарение на това, че Azure SQL Database Edge е в същата програмна среда като SQL Server, разработчиците могат с лекота да пренасят своите приложения на устройствата в периферията, без да изучават нови езици и софтуерни инструменти, подчертава Microsoft.

Azure SQL Database Edge поддържа устройства и шлюзове с x64-битови и ARM-чипове и предлага специални инструменти за защита на данните, които се съхраняват статично или се намират в процес на предаване.

Освен това новият софтуер може да работи с инструментите за бизнес анализи Microsoft Power BI за създаване на отчети, информационни панели и др. Очаква се скоро Azure SQL Database Edge да стане достъпна за участниците в програмата за ранно тестване Early Adopter Program.

Коментар