Щатски сенатор призова за спешна раздяла с Flash

Рон Уидън, сенатор от щата Орегон, публикува отворено писмо, в което призова правителствените структури на САЩ по най-бързия начин да се откажат от използване на технологията Adobe Flash в своите сайтове.

Самата Adobe обяви, че ще прекрати техническата поддръжка на Flash към края на 2020 г. В писмото си Рон Уидън настоява правителствените сайтове да отстранят всички Flash елементи до 1 август 2019 г., за да избегнат повторение на ситуацията с Windows XP.

Както е известно, Microsoft официално прекрати поддръжката на Windows XP през 2014 г., или 13 години след пускане на операционната система. Но Windows XP се оказа толкова популярна и толкова дълбоко интегрирана в големите корпорации и правителствените сайтове на САЩ, че някои от тях и досега я използват, плащайки на Microsoft немалки суми за техническа поддръжка.

„Федералното правителство твърде често не успява в срок да се избави от остарелия софтуер”, казва Уидън в отвореното си писмо. По неговите думи, Flash има сериозни проблеми със сигурността, които не подлежат на поправка.

Сенаторът е на мнение, че именно поради тези проблеми, правителствените структури трябва да се откажат напълно от Flash, още преди окончателно да е изтекъл срокът на техническа поддръжка от страна на разработчика Adobe.

Рон Уидън предлага стартиране на пилотна програма, в рамките на която до 1 март 2019 г. да бъдат частично заменени решенията на база Flash с по-сигурни аналози, а до 1 август 2019 г. флаш технологията да бъде напълно отстранена от всички правителствени компютри.

По данни на W3Techs, в момента не по-малко от 5% от всички уеб сайтове в света все още използват Flash под една или друга форма. Очаква се към 2020 г. процентът на потребителите на тази технология да намалее до нивото на статистическата грешка.

Коментар