Microsoft обяви кога ще прекрати поддръжката на Flash

Популярните браузъри, вкл. Edge, ще прекратят поддръжката на Adobe Flash през декември 2020 г. (екранна снимка: Microsoft)

Microsoft, подобно на останалите разработчици на браузъри, обяви конкретни срокове за спиране на поддръжката на плъгина Adobe Flash в своя Edge, изграден на платформа Chromium.

Новият браузър на Microsoft ще изостави напълно Flash през декември 2020 г. Към същия график се придържат и другите основни разработчици на браузъри, вкл. Google с неговия Chrome и Mozilla с Firefox. По това време и самата Adobe ще прекрати поддръжката на Flash.

Microsoft вече реши да изостави Edge, базиран на енджин EdgeHTML, и работи по нов браузър със същото име, който стъпва на Chromium. Промяната ще влезе в сила със следващата версия на браузъра, който е вграден в Windows 10.

Премахването на поддръжката за Flash в новия Edge ще се извърши на няколко етапа. Първо, плъгинът ще бъде деактивиран, но с възможност потребителите да го активират за всеки отделен сайт. В края на следващата година Flash напълно ще престане да работи в Edge.

Същото прави и Google. През юли т.г. излезе Chrome 76, в който потребителят трябва ръчно да активира Flash за всеки сайт и всеки път, когато го посети отново, дори ако вече е направил това при последното си посещение. Поддръжка на Flash ще бъде деактивирана окончателно в Chrome през декември 2020 г.

Що се отнася до актуалния в момента Edge (на база EdgeHTML), този браузър иска разрешение за стартиране на всяка Flash сесия, но плъгинът не е деактивиран по подразбиране. В Internet Explorer 11, който все още се поддържа от Microsoft, Flash плъгинът работи без ограничения.

Microsoft няма да променя поддръжката на Flash в тези два браузъра по какъвто и да е начин до декември 2020 г., когато тя ще бъде окончателно деактивирана, без предварителни стъпки.

Коментар