Adobe обяви кога ще спре поддръжката на Flash

Дните на популярната някога Flash технология изтичат

Съдбата на Flash технологията, поддържана от Adobe, е предопределена отдавна. Единствената въпросителна беше кога и самият разработчик ще я изостави. Но ето, че и това неизвестно отпада…

Тази седмица Adobe обяви, че ще прекрати актуализациите на Flash в края на 2020 г. По същото врече браузърите ще престанат да поддържат Flash, отбелязва Ройтерс.

Решението на Adobe се одобрява от фактори като Apple, Microsoft, Google, Facebook и Mozilla, които се съгласиха поетапно да спират поддръжката на Flash в своите продукти.

Разработена преди повече от две десетилетия, технологията Flash придоби изключителна популярност като платформа за уеб приложения и мултимедия, тъй като работеше на различни браузъри.

Macromedia – компанията, която разработи Flash и през 2005 г. стана собственост на Adobe, твърдеше, че по това време технологията е била достъпна на 98% от персоналните компютри, свързани към интернет.

Но популярността на Flash тръгна надолу с разцвета на мобилните устройства, тъй като Apple реши да се откаже от поддръжката й в своите смартфони iPhone. С течение на времето, Flash започна да отстъпва на технологии като HTML5 и в момента някои браузъри не я поддържат по подразбиранеa, а потребителите трябва да я активират, ако им е необходима.

По данни на Google, разработчик на най-популярния браузър – Chrome, през 2014 г. Flash са ползвали ежедневно 80% от потребителите на РС. В момента обаче този показател е едва 17% и продължава да намалява.

Предимство на новите технологии, заместващи Flash, като HTML5 са по-високата скорост на работа, енергийната ефективност и, разбира се – по-голямата сигурност.

Коментар