ЕС разследва сделка на Adobe за 20 милиарда евро

Големите сливания и поглъщания изострят вниманието на регулаторите по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Една от най-големите сделки в ИТ индустрията, поглъщането на облачната платформа за дизайн Figma от Adobe, среща спънки от регулаторите. След разследването от Органа за конкуренция и пазари (CMA) на Великобритания, Европейската комисия, която е основният регулатор на Европейския съюз, също обяви задълбочено проучване на сделката.

Мотивът за разследването е, че тази сделка може да „намали конкуренцията на световния пазар за софтуер за интерактивен дизайн и инструменти за създаване на цифрови активи“, отбелязва The Verge в публикация по темата.

Европейската комисия има време до 14 декември да вземе решение за по-нататъшни стъпки, включително блокиране на придобиването, ако опасенията на агенцията относно отрицателното въздействие върху конкуренцията се потвърдят по време на разследването.

Още през февруари Европейската комисия обяви намерението си да проучи сделката между Adobe и Figma по искане на най-малко шестнадесет държави-членки на ЕС. Въз основа на информацията, предоставена от тези страни, регулаторът заключи, че сделката заплашва да „засегне значително конкуренцията на пазара на софтуер за интерактивен дизайн“.

Adobe обяви намерението си да придобие Figma за почти $20 милиарда през септември миналата година. Ако сделката бъде одобрена от регулаторите, тя ще надхвърли 19-те милиарда долара, платени от Facebook за WhatsApp през 2014 г. 

Офертата на Adobe за закупуване на Figma се сблъска с критики не само защото се смяташе за надценена от инвеститорите, но и поради приликите между собствената платформа за дизайн XD на Adobe и по-популярната услуга Figma. След обявяване на сделката Adobe започна постепенно да премахва своята платформа XD от публичното пространство. 

Освен в Европейския съюз и Обединеното кралство, разследване на сделката по сливане на Adobe и Figma извършат и регулаторните органи в Съединените щати.

Коментар