Стотици компании чакат субсидии за чипове от бюджета на САЩ

Бюджетът на САЩ ще финансира полупроводниковата индустрия с над 52 млрд. долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските власти са получили заявления за субсидии по приетия неотдавна Закон за чиповете от 460 компании. Все още обаче отпускането на средства за изграждане на производствени мощности в страната не е започнало, съобщи Ройтерс.

Преди година президентът на САЩ подписа така наречения “Закон за чиповете”, който предвижда субсидиране с общо 52,7 милиарда долара на националната полупроводникова индустрия. Заявления от кандидати започнаха да се приемат едва през юни тази година, като на опашката вече се наредиха 460 компании, но държавните агенции не са започнали да раздават средства.

„За правителството е важно да действа бързо, но е по-важно да действа правилно“, коментира ситуацията министърът на търговията на САЩ – Джина Раймондо. Всъщност първата година от подписването на закона премина в изготвяне на необходимите правила и критерии за подбор на кандидати за субсидии, като над това работи екип от над 140 души.

Американският президент Джо Байдън каза по този повод, че през изминалата година проекти за производство на полупроводници в страната за заявили компании, готови да похарчат общо до 166 милиарда долара.

Властите са готови да отпуснат до 39 милиарда долара субсидии директно за изграждане на предприятия за производство на чипове в САЩ. Още около 11 милиарда долара ще бъдат насочени към създаване на Националния център за полупроводникови технологии. Все още не е решено къде ще се намира центърът, но е ясно, че ще обслужва интересите на американски компании в областта на научноизследователската и развойна дейност.

Данъчното облекчение от 25% за изграждане на предприятия за производство на чипове ще изисква още 24 милиарда долара. Министерството на търговията на САЩ разкри, че в момента води активни преговори с потенциални получатели на субсидии, а напредъкът ще бъде обявен през следващите месеци.

Коментар