Почина и вторият основател на Adobe – Джон Уорнък

Джон Уорнък е един от най-влиятелните изобретатели в технологичната индустрия
(снимка: Adobe)

Джон Уорнък, един от основателите на софтуерната компания Adobe, почина в събота на 82-годишна възраст. Неговият бизнес партньор Чарлз Гешке, с когото създадоха компанията през 1982 г., почина през април 2021 г. на 81 години. 

Графичният дизайнер Марва Уорнък, която роди от Джон три деца, участва в създаването на оригиналното лого на компанията малко след основаването на Adobe Systems, така че до известна степен тя продължава да пази наследството от онази епоха, отбелязва The Verge.

Две години след основаването на Adobe Systems излезе първият продукт на компанията – софтуерът Adobe ​​​​PostScript за оформление на печатни материали. Джон Уорнък ръководи компанията до 2000 г. като главен изпълнителен директор, а след това споделя поста председател на борда на директорите с Гешке до 2017 г. Дори след като напусна този пост, той запази членството си в борда на директорите.

„Уорнък беше един от най-добрите изобретатели на нашето поколение, повлиял на начина, по който общуваме чрез думи, изображения и видео“, каза Шантану Нарайен, изпълняващият длъжността CEO на Adobe, в писмено обръщение към служителите.

Двадесет и петте години, през които Нарайен имаше възможност да общува с Уорнък, бяха най-яркият период от кариерата на настоящия ръководител на компанията, както самият той признава.

За неспециалистите Adobe Systems е най-известна със своя PDF формат за съхранение на данни, както и с многобройни софтуерни решения за обработка на снимки, видеоклипове и материали за оформление за печат.

Коментар