Еврокомисията може да блокира сделка на Adobe за $20 млрд.

Голяма сделка в ИТ индустрията е на път да бъде блокирана от Европейската комисия
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия вижда поглъщането на Figma от Adobe като заплаха за конкуренцията. Сделката на стойност 20 милиарда долара може да се провали, според информирани източници.

Adobe продължава да се сблъсква с повишен контрол от страна на регулаторите, които преразглеждат придобиването на облачно-базираната дизайнерска платформа Figma, съобщи The Verge.

Този път Европейската комисия е изпратила официална антитръстова жалба до Adobe. Представители на основния индустриален регулатор на Европейския съюз смятат, че сделката ще навреди на конкуренцията.

Според Еврокомисията, придобиването на платформата Figma от Adobe за 20 милиарда долара „значително ще намали конкуренцията на глобалните пазари” при доставката на инструменти за интерактивен продуктов дизайн, както и на инструменти за векторно и растерно редактиране.

Предварителното становище на регулатора очертава опасенията, че ако бъде завършена, сделката Adobe-Figma ще нанесе значителна вреда на конкуренцията. Регулаторът подчертава, че Figma оказва „съществено сдържащо въздействие” върху инструментите за редактиране на Adobe Illustrator и Photoshop и е „много вероятно” да продължи да увеличава конкурентната си сила на пазара на инструменти за векторно и растерно редактиране.

Настоящото изявление на Европейската комисия е предварително и не предопределя изхода от цялото разследване, което трябва да приключи до 5 февруари 2024 г.

Adobe и Figma могат да отговорят на сигнала на регулатора, като предложат определени промени в условията на сделката, така че Европейската комисия да не смята, че това ще навреди на конкуренцията.

Представители на Adobe и Figma се надяват да убедят регулаторите, че сделката няма да навреди на конкуренцията на пазара за векторно и растерно редактиране, става ясно от коментари на техни представители.

Коментар