Три проблема с последния ъпдейт на Windows 11

Потребители на Windows 11 съобщават за различни проблеми след задължителна актуализация на системата (снимка: CC0 Public Domain)

Инсталирането на новата актуализация за Windows 11, която има задължителен статус, може да причини много неудобства на обикновените потребители и ИТ администраторите, според първите отзиви.

По-конкретно, ъпдейтът от 14 ноември 2023 г. може да доведе до неправилна работа на лентата на задачите и бавно превключване на виртуални десктопи, придружено от визуални грешки. Освен това по време на инсталирането на актуализацията може да възникнат грешки, водещи до безкрайна поредица от рестартирания на компютъра, съобщи Windows Latest.

За да влоши нещата още повече, KB5032190 е задължителна кумулативна актуализация, която коригира много грешки в сигурността, така че умишленото блокиране на нейното инсталиране може да не е най-доброто решение.

Изчезващи икони в лентата на задачите

Според публикации на потребители в Reddit и Feedback Hub, инсталирането на актуализацията KB5032190 може да попречи на нормалната работа на лентата на задачите на Windows 11.

Проблемът се свежда до пълно изчезване на иконите на приложенията, разположени на този най-важен контролен елемент на операционната система на Microsoft, или до неправилно обработване на кликванията върху иконите при опит за стартиране на приложения.

Системата стартира различна програма от иконата, на която потребителят е поставил курсора на мишката, преди да щракне с левия бутон. Вместо това се стартира приложението, чиято икона следва непосредствено тази, от която се нуждае потребителят.

С други думи, ако иконите на OneNote и Word са разположени подред в лентата на задачите, опитът за стартиране на приложението за водене на бележки винаги води до стартиране на текстообработващата програма.

Някои от потребителите, които са срещнали този странен проблем, споделят, че рестартирането на File Explorer през диспечера на задачите може да го разреши за известно време. След около половин час обаче отново възникват проблеми със стартирането на приложенията и изчезването на иконите, така че Explorer трябва да се затвори отново.

Microsoft знае за грешката с показването на иконите в лентата на задачите. Разработчиците дори пуснаха няколко предварителни компилации на кръпки, които елиминират тази неприятна ситуация – проблемът беше решен във вътрешни компилации на канала Canary. Все още обаче не е ясно кога корекцията ще се появи в стабилната версия на Windows 11.

Потребителите започнаха да се оплакват от проблема, описан по-горе, още с пускането на незадължителната функционална актуализация Moment 4 през септември 2023 г., но грешката по някакъв начин „мигрира” към задължителната актуализация KB5032190.

Moment 4, между другото, даде на потребителите на компютри с Windows 11 достъп до нов интелигентен асистент, който се нарича Windows Copilot и веднага започна да им причинява дискомфорт. По-конкретно, на конфигурации с множество монитори, когато потребителите се опитват да стартират AI помощника, могат да се натъкнат на хаотично движение на иконите на приложения и документи от екран на екран.

Проблем с виртуалните десктопи

След инсталиране на актуализацията KB5032190 за Windows 11 някои потребители съобщават за появата на неприятни ситуации при работа с виртуални десктопи.

Така например, анимацията при превключване между работни пространства страда от липса на плавност, а самите работни плотове (десктопи) в някои случаи могат да бъдат визуално изкривени. Потребителите, които са се сблъскали с този проблем, виждат разкъсване на изображението и неправилно показване на тапета на работния плот.

Трябва да се отбележи, че проблемите с отзивчивостта на механизма за виртуален десктоп, както и изчезването на иконите от лентата на задачите, бяха регистрирани още с пускането на Moment 4. Сега те засягат потребителите на всички версии на Windows 11, включително тези, които не са инсталирали Moment 4 – поради факта, че KB5032190 е задължителна актуализация.

Безкрайни рестартирания

Може би най-сериозният проблем, който ъпдейтът KB50321190 може да причини, е безкраен цикъл на рестартиране, в който операционната система влиза по време на инсталиране на актуализацията.

Има много оплаквания, публикувани в Центъра за обратна връзка, че Windows автоматично и многократно се рестартира в произволни моменти по време на процедурата за инсталиране на актуализацията, след което системата се връща към първоначалното си състояние.

Проблемът засяга различни версии на Windows 11, включително Enterprise и Pro. В някои случаи информацията за неуспешен опит за инсталиране на ъпдейта дори не се записва в хронологията на актуализациите на Windows Update и по този начин лишава потребителя от ценна информация (например кодове за грешки), която иначе би могла да помогне за определяне на причината за проблема.

Коментар