Mozilla къса окончателно с Flash през декември

Поддръжката на Flash ще отпадне окончателно във Firefox с версия 84
(илюстрация: Mozilla)

Adobe Systems ще прекрати окончателно поддръжката на някога популярната Flash технология в края на годината, а разработчиците на браузъри отдавна се подготвят за този исторически момент, като предприемат поетапни действия.

Mozilla наскоро обяви кога ще направи последната стъпка към премахване на Flash в своя браузър Firefox, за да гарантира сигурността. Поддръжката на технологията ще отпадне напълно с версия Firefox 84, който е планирана да излезе през декември 2020 г.

Firefox 84 няма да може да изпълнява Flash съдържание. Понастоящем браузърът на Mozilla се доставя с изключен Flash по подразбиране, но потребителите могат да активират разширението ръчно, ако е необходимо.

Включването на Flash не се препоръчва, но все пак не всички сайтове са преминали към HTML5. Следващата важна стъпка е планирана за октомври, когато Mozilla ще деактивира разширението в ранната, „нощна” версия на браузъра.

Това е логично, тъй като Mozilla винаги прави големи промени във Firefox първо в „Nightly” версиите, след което ги въвежда в бета изданията, за да се увери, че всичко работи добре. След като завърши процесът на тестване, Mozilla прави промените в окончателните версии на браузъра.

Mozilla не е единствената компания, която се отказва Flash. В браузърите, базирани на Chromium, се случва същото. Както при Firefox, разработчиците предприемат поетапни действия. След няколко месеца Flash ще изчезне завинаги от всички браузъри.

Коментар