Войната САЩ-Китай: TSMC вече не приема поръчки от Huawei

Huawei изглежда ще загуби възможност да поръчва чипове от TSMC
(снимка: CC0 Public Domain)

TSMC, най-големият производител на чипове по договор, спря да приема нови поръчки от Huawei Technologies, съобщи японската агенция Nikkei, позовавайки се на няколко източника.

Решението на тайванския чипмейкър е следствие от експортната забрана, наложена от САЩ на компании от ИТ индустрията, за да лишат Huawei от достъп до полупроводникови продукти, критични за дейността на китайския технологичен гигант.

Твърди се, че поръчките, приети преди забраната и които вече са в производство, ще бъдат изпълнени, ако TSMC успее да достави готовия продукт до септември т.г.

TSMC е ключов доставчик на Huawei, но миналата седмица обяви планове за изграждане на завод в САЩ и отбеляза, че „внимателно следи промяната на американските експортни разпоредби”.

Ново правило, обнародвано от администрацията на Тръмп в петък, разширява правомощията на САЩ да иска лицензи за продажба на полупроводникови продукти на Huawei, произведени извън САЩ, но използващи американски технологии.

Huawei отказва да коментира съобщението на Nikkei, а от TSMC не желаят да разкриват подробности за поръчките от Huawei и наричат публикацията „слух”.

Коментари по темата: „Войната САЩ-Китай: TSMC вече не приема поръчки от Huawei”

добавете коментар...

  1. ха

    Редкоземни метали има навсякъде по света. Просто производството им е адски скъпо, а китайците са го усвоили до съвършенство. Затова Китай днес е монополист на този пазар, но в бъдеще САЩ могат да си отворят заводи за получаването им при тях, макар да им излезе солено.

  2. Anonymous

    Гленкор е собственост на цру .

  3. к

    Китайчетата са чао.

  4. Гост

    А, какво да кажем ако Китай и Русия спрат да им продават, така наречените редкоземни елементи…

  5. Anonymous

    Tsmc одряза най-големият си клиент.

    Short Tsmc(-4,4%)

  6. 111

    Не е много ясно, SMIC вече имат 7 nm технология, 5 фабрики в Китай и се развиват много бързо. Intel още не може да слезе на 10 nm. Може да стане така, че след 5 години да са далеч пред другите. Има друг момент – литографските машини за целия свят се правят от една компания, която е монополист – ASML. Тъй, че Тръмп ако ще прави нещо, трябва да го обвърже с холандците някак си 🙂

  7. Stanislav

    Две са компаниите които разполагат с модерна литография и ако Самсунг също ги отреже отиват много назад хуявейци.

Коментар