Tesla гони цените на бензиновите коли с евтина батерия

Tesla е на път да се изравни като цена с бензиновите коли, благодарение на евтина батерия
(снимка: CC0 Public Domain)

В края на тази година или началото на следващата Tesla ще представи нова батерия с ниска цена и дълъг живот, с която ще бъде оборудван седанът Model 3, произведен в Китай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информиран източник.

Очаква се новата батерия да изравни цените на електромобилите с тези на колите с бензинови двигатели, а това предполага още по-бързо навлизане на Tesla на автомобилния пазар.

След китайския Model 3, подобрени версии на батерията с повишена енергийна плътност, капацитет на съхранение и още по-ниска цена ще получат колите на Tesla, предлагани на други пазари, включително Северна Америка.

Според Ройтерс, новите батерии ще бъдат проектирани за „един милион мили”. Заедно с Tesla, в разработката им участва китайската компания Modern Amperex Technology Ltd. Новите акумулатори се базират на технология, създадена от „екип от академични експерти в областта на батериите, наети от Мъск”.

Очаква се батерията да намали цената на един киловатчас до 100 долара. Други предимства са ниското съдържание на кобалт и дори пълният отказ от използването му.

Директорът на Tesla Илон Мъск обеща да разкрие подробности за разработката по време на събитие „Ден на батериите”, планирано за края на май.

Коментар