720p вече не се маркира като HD съдържание в YouTube

YouTube вече класифицира като HD само видеоклипове с резолюция 1080p и по-висока
(снимка: стопкадър YouTube)

Популярният видеопортал YouTube преразгледа критериите за HD съдържание и наруши дългогодишна традиция. Клиповете 720p вече не се третират като HD, а само такива с 1080p и по-висока резолюция.

Традиционно, резолюциите 360p и 480p се наричат SD (Standard Definition, стандартна резолюция), а 720p и по-високи се обозначават като HD (High-Definition, висока резолюция). Високите резолюции се категоризират като Full HD, UHD и т.н.

В продължение на много години 720p видеото се считаше за HD. И наистина, огромен брой потребители използват монитори и други устройства с екрани с резолюция 720p. Но изненадващо 720p вече не е HD в YouTube.

Сега, ако избирате ръчно резолюцията на YouTube видеото в браузъри като Safari, Chrome или Edge, ще забележите, че вариантът 720p не се обозначава с етикет HD. Подобно обозначение имат само видеоклиповете с резолюция 1080p и по-висока.

Не е ясно защо YouTube предприема подобен ход. Това, че видеоклиповете с резолюция 720p вече не се класифицират като HD, не означава, че тази резолюция постепенно ще отпадне. Тя ще остане, но вече няма да се нарича „висока разделителна способност”.

Коментари по темата: „720p вече не се маркира като HD съдържание в YouTube”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘Но изненадващо 720p вече не е HD в YouTube.’ – без майтап!? За мен е изненадващо, че все още 720p се приема за HD. ‘И наистина, огромен брой потребители използват монитори и други устройства с екрани с резолюция 720p.’ – къде ги тези монитори? Стария ми монитор, който имах от много години беше с по-висока резолюция а новия е 4k. Ако не се лъжа масовите монитори са 1080p. Имам евтин китайски телефон за 200лв, който е с по-висока резолюция. Това да не е новина от миналия век?

  2. да ама не

    Последно вчера гледах доку.филм и показва червеният маркер hd явно във някои държави още не е влезло във сила преди месец се появи новина че заради пандемията и социалната изолация ютуб ще ограничи достъпа във някои държави до hd заради милиардите потребители и невъзможноста да се справят със трафик????кое последно е вярно????

  3. ха

    Високо интелектуална новина… Може би аз трябва да се смея с глас, като представянето на поредния предмет в магазина се нарича “технология”. Все си мислех, че технологиите са нещо от което се интересуват хора с инженерна мисъл, а то и стара неука баба от село явно е технологично “подкована”, след като отиде до магазиня да си купи айфоня.

  4. unabomber

    “Не е ясно защо YouTube предприема подобен ход” – напълно ясно е. В ерата на 8K телевизорите, старите върхове вече са плата. След години вероятно и 1080 ще се води SD, ние ще гледаме телевизия с 16K, а децата ни ще се смеят с глас като им кажем че едно време сме викали HD На 720p.

Коментар