Стив Джобс получава посмъртно най-високата награда на САЩ

Стив Джобс зададе посоката за развитие на мобилната индустрия с iPhone
(снимка: CC0 Public Domain)

Президентът Джо Байдън е поставил Стив Джобс в списъка с лауерати на една от двете най-високи граждански награди на САЩ – Президентския медал на свободата (Presidential Medal of Freedom). Церемонията по награждаването ще се състои на 7 юли.

Освен покойния лидер на Apple, медал посмъртно ще получат още профсъюзният лидер Ричард Трумка и сенаторът Джон Маккейн. Останалите 14 души от списъка ще вземат лично наградите си.

Стив Джобс почина преди 11 години. Макар и късно, наградата е признание за неговите заслуги към развитието на САЩ и човечеството като цяло. Благодарение на усилията на Джобс смартфоните днес са най-популярното персонално устройство – той зададе тона в тази индустрия с пускането на iPhone през 2007 г. 

Джонатан Айв, партньорът на Стив Джобс в проектирането на устройствата на Apple, беше удостоен със званието сър от кралицата на Великобритания приживе, през 2012 г.

Президентският медал на свободата е учреден през 1963 г. от президента Джон Ф. Кенеди. През последните 69 години наградата е присъдена на повече от 647 лауреати. Тя се дава на хора (не непременно цивилни), които са допринесли значително за сигурността и интересите на Съединените щати.

Коментар