Когато Стив Джобс говореше за бъдещето на компютрите

“Стив Джобс вярваше, че като правим нещо полезно, завладяващо и красиво, ние изразяваме любовта си към човечеството”, казва Джони Айв (снимка: Steve Jobs Archive)

Наскоро на архивен сайт, посветен на Стив Джобс, се появи страница с непубликуван досега видеоклип от речта на легендата на Apple и цялата ИТ индустрия в Аспен през 1983 г. Видеото е придружено с коментари и спомени от Джони Айв, който е главен дизайнер на Apple повече от 20 години и автор на много от устройствата на компанията.

През почти целия си живот Джони Айв е близък приятел на Стив Джобс. Публикуваме по-долу извадка от негови спомени за съоснователя и лидер на ИТ компанията от Купертино, която даде на света компютрите Mac, смартфоните iPhone, таблетите iPad и други иновативни продукти.

„Стив рядко посещаваше дизайнерски конференции. Беше 1983 година, преди пускането на Mac, сравнително рано в историята на Apple (видео от конференцията в Аспен). Учудва ме колко дълбоко разбираше драматичните промени, които щяха да настъпят, когато компютърът стана широко достъпен. Разбира се, той не само беше пророк, но и изигра важна роля в дефинирането на продукти, които ще променят културата и живота ни завинаги”.

„В навечерието на пускането на първия наистина персонален компютър, Стив е загрижен не само за основната технология, но и за функционалността на дизайна на продукта. Това е изключително необичайно, тъй като в ранните етапи на големи иновации обикновено основната технология е тази, която печели. Като описва това, което вижда като неизбежност, той моли дизайнерите в публиката да помислят първо за дизайна на тези продукти”.

„Стив отбелязва, че дизайнерските усилия в САЩ по това време са били фокусирани върху автомобилите, с малко внимание или усилия, посветени на потребителската електроника. Стив прогнозира, че продажбите на компютри ще изпреварят продажбите на автомобили до 1986 г. и че през следващите десет години хората ще прекарват повече време с компютри, отколкото с коли. Това бяха абсурдни твърдения в началото на 80-те години”.

„Стив остава един от най-добрите учители, които съм срещал в живота си. Той имаше способността да обяснява невероятно абстрактни и сложни технологии на достъпен, осезаем и подходящ език. Когато погледна назад към нашата работа, това, което си спомням най-много, не са продуктите, а процесът. Част от гениалността на Стив беше, че той се научи да подкрепя творческия процес, като насърчава и развива идеи, дори сред големи групи хора. Той се отнасяше към творческия процес с рядко и невероятно уважение”.

„Революцията, описана от Стив преди повече от 40 години, със сигурност се е случила отчасти поради дълбоката му ангажираност с един вид гражданска отговорност. Грижеше се отвъд всякакви функционални императиви. Това беше победа на красотата, чистотата и, както той каза, грижата. Той наистина вярваше, че като правим нещо полезно, завладяващо и красиво, ние изразяваме любовта си към човечеството”.

Архивът на Стив Джобс беше създаден през 2022 г. от Лорън Пауъл Джобс, Тим Кук и Джони Айв. Инициаторите публикуват в архива цитати, снимки, видеоклипове и имейли от съоснователя на Apple. Steve Jobs Archive предлага също стипендии и грантове за млади творци, които искат да следват стъпките на Джобс.

Коментар