Нов MRDIMM модул памет побира до 256GB данни

Модулите памет MRDIMM на Micron се предлагат във варианти от 32GB до 256GB
(снимка: Micron)

Това не е DIMM, не е SO-DIMM или дори CAMM2. Американският производител Micron разработи модул оперативна памет MRDIMM с по-висока производителност, по-ниска латентност и обем до 256 GB.

По същество разработката е DDR5 RAM модул във форм фактор MRDIMM. Тези памети са предназначени за използване в решения за изкуствен интелект и високопроизводителни изчислителни устройства, като осигуряват скорости до 8800 MT/s.

MRDIMM е мултиплексна памет. Тя е специално проектирана за центрове за данни, предлага по-висока производителност и по-ниска латентност, съобщиха от разработчика.

Технологията MRDIMM стъпва на основата на DDR5, но комбинира множество рангове модули памет в един DIMM, което позволява по-бързи скорости на трансфер на данни. Новата памет се предлага в модули от 32GB до 256GB и със скорости до 8800 MT/s.

Micron твърди, че е успяла да увеличи пропускателната способност на паметта с до 39%, в сравнение с традиционната RDIMM технология. Освен това MRDIMM осигурява 15% по-голяма ефективност на шината и 40% по-ниска латентност.

Към момента DDR5 MRDIMM модулите памет на Micron се предлагат ексклузивно за конфигурации с 6-то поколение процесори Intel Xeon. Може би това е временно решение и предстои разширяване на сферата на приложение на тези памети.

Коментар