OpenAI пусна мини версия на най-мощния си AI модел

AI моделът „GPT-4o mini” отразява стремежа на OpenAI да бъде в челните редици на „мултимодалността” (илюстрация: OpenAI)

Разработчикът на изкуствен интелект OpenAI пусна днес нов AI модел „GPT-4o mini”. Това е поредното усилие на стартъпа да разшири използването на своя популярен чатбот, който зададе посока за развитие на технологичната индустрия.

Компанията нарече новата версия „най-способният и рентабилен малък модел, наличен днес”. На следващ етап OpenAI планира да интегрира в „GPT-4o mini” изображения, видео и аудио.

Мини AI моделът е разклонение на GPT-4o, най-бързият и най-мощен модел за изкуствен интелект на OpenAI досега, чийто дебют беше през май тази година, отбелязва CNBC.

Буквата “о” в GPT-4o означава omni, а моделът има подобрени аудио, видео и текстови възможности, поддържа 50 различни езика с подобрена скорост и качество, според компанията.

OpenAI, подкрепяна от Microsoft, е оценена на повече от 80 милиарда долара от инвеститорите. Компанията, основана през 2015 г., е подложена на натиск да остане на върха в генеративния AI, като същевременно намира начини да печели пари, въпреки че харчи огромни суми за процесори и инфраструктура за изграждане и обучение на своите AI модели.

Mini AI моделът, обявен днес, е част от стремежа на OpenAI да бъде в челните редици на „мултимодалността”, или способността да предлага широка гама от медии, генерирани от AI, като текст, изображения, аудио и видео, в рамките на един инструмент: ChatGPT.

Светът е мултимодален. Ако се замислите за начина, по който ние като хора обработваме [информацията за] света и се ангажираме със света, виждаме неща, чуваме неща, казваме неща – светът е много по-голям от текста”, каза преди време главният оперативен директор на OpenAI – Брад Лайткеп.

Според него, текстът и кодът никога не са били единствените модалности и единствените интерфейси, с които OpenAI смята да развива своите AI модели.

GPT-4o mini е достъпен от четвъртък за потребителите на безплатния ChatGPT, както и за абонатите на ChatGPT Plus и Team. Следващата седмица новият AI модел ще стане достъпен и за потребители на ChatGPT Enterprise, уточни компанията.

Коментар