Apple-1 от Стив Джобс продаден за близо $700 хиляди

Анонимен колекционер даде близо 700 000 долара за платка, създадена от самия Стив Джобс (снимка: (RR Auction)

Прототип на компютър Apple-1 от средата на 70-те години на миналия век беше продаден на търг за близо 700 000 долара. Определят платката като Светия граал на всичко, свързано със Стив Джобс и Apple.

Прототипът е използван от съоснователя на Apple Стив Джобс през 1976 г., за да демонстрира Apple-1 на Пол Терел, собственик на The Byte Shop в Маунтин Вю, Калифорния. Това е един от първите магазини за персонални компютри в света, посочи RR Auction в изявление по повод продажбата.

Колекционер от Залива, пожелал да остане анонимен, направи печелившата оферта от 677 196 долара в четвъртък, съобщиха от аукциона.

Няма Apple-1 без тази платка – това е светият граал на всичко, свързано със спомените за Стив Джобс и Apple“, каза Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на аукционната къща.

Платката е съпоставена със снимки на Polaroid, направени от Терел през 1976 г., показващи прототипа в употреба. Моделът също така е прегледан и удостоверен от експерта по Apple-1 системи Кори Коен, чийто нотариално заверен доклад от 13 страници придружава продажбата.

Прототипът е пребивавал в имота на Apple Garage в продължение на много години, преди да бъде даден от Джобс на продавача преди около 30 години.

Коментари по темата: „Apple-1 от Стив Джобс продаден за близо $700 хиляди”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Просто един търговец … който създава световна марка. Без ДЖобс, Возняк сега нямаше да е милиардер, а щеше да си живее от пенсията на компютърен техник.

  2. Стив Возняк

    Само дето платката не е на Джобс, а на Стив Возняк.
    Джобс е просто един търговец.

Коментар