Преди 16 години: появи се първият iPhone

iPhone, представен от Стив Джобс преди 16 години, трябваше да направи революция и… успя!
(снимка: видео от MacWorld Expo)

Преди 16 години – на 9 януари 2007 г. – главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс излезе на сцената на MacWorld Expo, за да представи чисто нов продукт, който съчетава сензорния iPod, революционен мобилен телефон и усъвършенстван интернет комуникатор. Така го описва самият Джобс.

Новото дете на Apple трябваше да направи истинска революция и да засенчи музикалните плейъри iPod, последният от които беше спрян предходната година. И успя!

iPhone е най-важният продукт на Apple до момента – в последния финансов отчет на компанията iPhone генерира нетна печалба от $42 милиарда, повече от Mac, iPad и други носими устройства взети заедно.

iPhone също се превърна в сърцето на богата екосистема от аксесоари – от слушалки до смарт часовници, която носи на Apple милиарди долари всяко тримесечие.

Между другото, iPad е продължение на iPhone и в момента е водещият таблет в света. Не само това, опитът, натрупан от Apple в разработване на чипсети за iPhone и iPad, доведе до това, че компанията спря да използва процесорите на Intel и превключи лаптопите и много работни станции Mac към собствени Arm чипове.

Няма съмнение, че iPhone се превърна в един от най-влиятелните продукти за последните няколко десетилетия и оказа ключово влияние върху оформянето на мобилната индустрия като цяло за този период.

Коментар