Стартъпи никнат от пепелта на големите съкращения в ИТ сектора

Кризата в ИТ сектора наподобява времената на дот-ком балона и привлича рисковите капитали (снимка: CC0 Public Domain)

Серията от мащабни съкращения сред големите високотехнологични компании предизвика вълна на интерес и финансиране от страна на фондове за рисков капитал в САЩ и Европа. Стотици милиони долари са приготвени за вложения в млади фирми, основани от съкратените служители. Тежките икономически времена раждат нови технологични лидери, напомнят финансистите.

Ник Зерман загубва работата си в Meta Platforms през ноември, само два месеца след като е нает на пълен работен ден. Той е само една от многобройните жертва на масовото съкращаване на 13% от работната сила в компанията.

Дни по-късно той започва да търси инвестиция за собствената си компания Nulink. Нейната разработка е разплащателна система, базирана на блокчейн. Младият мъж изпраща предложения до стартъп ускорителя Y Combinator и фонда за криптовалута на Andreessen Horowitz.

„Колкото и нелогично да звучи, това уволнение ме остави в наистина добра позиция“, казва 24-годишният Зерман, цитиран от Ройтерс. „Тъй като не трябва да връщам бонуса за назначаване, получавам четири месеца заплата и сега имам време да се съсредоточа върху собствения си проект“.

Нова вълна предприемачи

Изглежда, че Зерман е част от нова вълна на бъдещи предприемачи, която се надига от пепелта на масовите съкращения на работни места, наблюдавани в Силициевата долина през втората половина на 2022 г.

Големите технологични гиганти като Meta, Microsoft, Twitter и Snap са освободили повече от 150 000 служители, според Layoff.fyi – сайт, който проследява загубата на работни места в областта на технологиите.

Общото финансиране с рисков капитал е спаднало с 33% в световен мащаб до около 483 милиарда долара през 2022 г. Въпреки това финансирането на стартъпи в ранен етап е стабилно: 37,4 милиарда долара са набрани в така наречените „ангелски“ или начални кръгове. Това е сходно с рекордното ниво, наблюдавано през 2021 г., по данни на изследователската фирма PitchBook.

През ноември Day One Ventures, фонд за рисков капитал на фирми на ранен етап, стартира нова инициатива за финансиране на прохождащи фирми, основани от хора, които са били съкратени от технологични компании. Рекламата върви под лозунга „Финансирани, не уволнени“. Програмата е осигурила 20 чека по 100 000 долара и казва, че е получила над 1000 заявления. Повечето са от хора, които са били освободени от Meta, Stripe и Twitter.

„Инвестираме 2 милиона долара в 20 компании – ако намерим само един еднорог, той почти ще ни върне финансирането, което – според мен – е наистина уникална възможност за нас като мениджъри на фондове“, казва Маша Бучер, съосновател в Day One Ventures. „Разглеждайки последния икономически цикъл, компании като Stripe, Airbnb, Dropbox са създадени в криза“.

Игри и изкуствен интелект

Пак през ноември друг фонд Index Ventures, финансирал Facebook, Etsy и Skype, стартира дъщерен фонд Origins, който ще инвестира 300 милиона долара в новостартиращи компании на ранен етап. Подобна сума са подготвили и американският инвеститор от Силициевата долина Venture Partners и австрийската компания за рисков капитал Speedinvest, все за новосъздадени компании.

Инвеститорите посочват игрите и изкуствения интелект като „горещите области: на интерес за инвестициите си. „С напредъка в дизайна на игрите и иновации от вида на облачните игри и появата на социалните мрежи в тази сфера, игрите наистина превзеха масовата култура“, казва София Долфе, партньор в Index Ventures. „Във всеки период на икономическа несигурност има възможност – да се пренастроят, да се приоритизират отново и да се префокусират енергията и ресурсите.“

Дотком балон 2.0?

Зерман казва, че проектът му е бил отхвърлен от Y Combinator, но все още не е получил отговор от Andreessen Horowitz. Споделя още, че има интерес от други рискови капиталисти. „Казах на инвеститорите, че ще разговаряме след два или три месеца“, добавя той. „Сега ще се съсредоточа върху разгръщането на системата“.

Някои инвеститори сравняват срива през 2022 г. с дотком балона от началото на 2000-те години, когато десетки надценени стартиращи фирми фалираха. Тогава това доведе до множество сринати проекти, наводняване на пазара с таланти и разпалване на серия от нови компании, сред които Facebook и YouTube.

„Много велики компании са създадени в сравнително мрачни времена“, разсъждава Хари Нелис, партньор в инвестиционната фирма Accel. Сега той вижда ново поколение хора, готови да поемат риск, да се появява сред групата хора, останали без работа.

Някои играчи в индустрията казват, че бившите служители на Big Tech са в уникална позиция да основат свои собствени компании, след като са видели от първа ръка как работят някои от най-големите фирми в света. Освен това тези млади предприемачи вече имат изградена мрежа от контакти с висококвалифицирани колеги.

Коментари по темата: „Стартъпи никнат от пепелта на големите съкращения в ИТ сектора”

добавете коментар...

  1. ха

    Йордан наемането на “сляпо” на всякакви хора не е заради някакви планове за растеж. Причината е за да не се пропусне свястното и можещото, което може да е конкуренция в бъдеще на иначе наемащите ги фирми. Именно и заради това всякакви стартъпи се купува по същия безогледен начин. Просто сега финансово вече нещата с бизнеса се оплескаха и вече не може да се държат излишни хора на работа. Затова има и такива съкращения.

  2. Фофу

    *****

    То Данчо , ако ставаше само с печатане, всички държави щяха да правят печатници за пари и народа да плува в благоденствие. Ама не става. Има си много ДРУГИ тънкости.

    И затова пак ти казвам, хората го могат, имат над 200 год съвременна история в инвестирането и го правят. Дали печатат пари или ги рисуват, за теб е все тая. Ти си си в дупката и си крякаш от там.

  3. Йордан

    Неее, никакъв балон няма. Никакъв.

    Просто в момента е пълно с огромно количество прясно напечатани банкноти и множество неграмотни и полуграмотни програмисти. Последните са назначени на работа единствено защото има изобилие от пари, които по някакъв начин трябва да се вмъкнат в икономиката.

    При една истинска пазарна икономика нямаше да се налага да се съкращава некачествения персонал, просто защото той никога нямаше да бъде нает. Но понеже компаниите разполагаха с чували с пари, просто наемаха и наемаха некадърници с надеждата за растеж, но понеже последното не се случи, сега ги махат обратно. Кръговрат!

Коментар