Инфраструктурата може да не издържи мобилния уеб трафик

Един потребител на смартфон консумира средно 15,2 GB данни всеки месец
(снимка: CC0 Public Domain)

Само за две години мобилният уеб трафик се удвоил. И ще продължи да расте с бързи темпове, но инфраструктурата може да не успее да се справи с натоварването, предупреди Ericsson в новия си доклад за мобилността, който оценява текущото състояние на глобалния пазар на мобилен интернет достъп и дава прогноза за следващите години.

Резултатите от проучването показват, че обемът на уеб трафика в клетъчните мрежи нараства бързо. Това се улеснява от ускореното развитие на мрежовата инфраструктура от пето поколение (5G) и въвеждането на неограничени тарифни планове от страна на телеком операторите.

Между четвъртото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. потреблението на мобилни данни е нараснало с 10%, като общият месечен трафик достига 93 Ebytes (екзабайта). Ако сравним с първото тримесечие на 2021 г. и 2020 г., то ръстът е съответно 40% и 100%. С други думи, за две години натоварването на клетъчните мрежи по отношение на предаването на данни се е удвоило.

През 2017 г. собствениците на смартфони са консумирали средно по 2,6 GB (гигабайта) данни на месец. В края на текущата година, този показател ще бъде 15,2 GB, а през 2027 г. ще достигне 39,7 GB. Основното натоварване на клетъчните мрежи идва от видео съдържанието. То вече заема 69% от общия мобилен трафик на месец, а през 2027 г. делът на видеото ще достигне 79%.

„Държавите, които активно развиват 5G, ще стимулират растежа на мобилните данни в света. През 2021 г. тези мрежи заемаха 10% от световния трафик, а през 2027 г. ще имат 60%”, сочи прогнозата.

В същото време експертите се опасяват, че при толкова бърз растеж на мобилния трафик на данни клетъчната инфраструктура може да не издържи натоварването, както и появата на огромен брой устройства за интернет на нещата (IoT). Това ще доведе до намаляване на скоростта на пренос на данни и различни повреди.

Коментар