ЕС обяви награда за безопасност на продуктите

Награда на Европейската комисия ще отличи добри практики в интернет продажбите и грижата за децата (източник: CC0 Public Domain)

Европейската комисия стартира нова награда, с която ще бъдат отличавани предприятия, които имат забележителни постижения в областта на безопасността на продуктите, съобщиха от Брюксел.

Малки и големи предприятия могат да кандидатстват за наградата в категориите „продажби по интернет“ и „продукти за грижа за децата“. Победителите ще получат наградите през септември т.г. от Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на потребителите.

Новата награда ще отличи дружества, които поставят безопасността на продуктите в основата на своята дейност и които не се придържат само към изискванията на ЕС, подчертаха от Комисията.

Искаме да насърчим повече дружества да възприемат безопасността на продуктите като приоритет и да защитим нашите деца, семейства и приятели. Все още има твърде много опасни продукти, които се изземват или причиняват вреди“, каза Вера Йоурова.

Пазаруване по интернет и продукти за грижа за децата в центъра на вниманието. В първата категория могат да кандидатстват дружества, които извършват продажби по интернет и които отделят особено внимание на безопасността на предлаганите от тях продукти – ще се оценяват най-добри практики и процеси, например при изземване на опасни продукти или при откриване на такива продукти, преди те да бъдат пуснати за продажба.

За наградата, свързана с продукти за грижа за децата, могат да кандидатстват дружества, за които безопасността на децата е най-важният приоритет. Това може да бъде илюстрирано например с начина, по който те проектират бебешката кошара, с творческия начин, по който съобщават рисковете на своите клиенти, с качество на следпродажбени услуги или с начините, по които се интегрира безопасността на продукта във веригата на доставка и жизнения цикъл.

Има 12 награди: шест за категорията „продажби по интернет“ и шест за категорията „продукти за грижа за децата“. Златно отличие, сребърно отличие или бронзово отличие ще бъде присъдено на три МСП и три по-големи дружества във всяка категория. Заявления за кандидатстване се подават до 7 април 2019 г.

Коментар