Цено Галчев спечели наградата „Джон Атанасов”

Президентът Росен Плевнелив връчи наградата „Джон Атанасов” на д-р Цено Галчев (снимка: president.bg)

Росен Плевнелив връчи наградата „Джон Атанасов” на д-р Цено Галчев (снимка: president.bg)

Специалистът по микро-електромеханични системи д-р Цено Галчев е тринадесетият лауреат на президентската награда „Джон Атанасов”, присъждана за постижения в областта на компютърните науки, стана ясно вчера на церемония в Президентството.

Д-р Цено Галчев е доктор по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ. Научните му интереси са в областта на микро-електромеханичните системи (МЕМS). Той създава микросистеми, които  преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество, което може да захранва електронни системи и схеми.

Разработената технология е патентована и поставя световен рекорд за ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. В момента работата на Цено Галчев е свързана със създаване на различни микросистеми за записване на електрическите сигнали в мозъка. Д-р Галчев е автор на 30 научни труда.

Носители на грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели” за 2015 г. са Марин Шаламанов и неговият учител Петър Петров, както и ученикът Виктор Кирилов и преподавателят Красимир Асенов, които през изминалата година спечелиха челни места в някои от най-трудните международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.

За първи път конкурсът за отличията „Джон Атанасов” включи две нови категории – грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки” за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст, отличили се с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси, и грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос”, които отличават индивидуални и екипни проекти на създатели под 35-годишна възраст.

Носител на грамотата „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки” за 2015 г. е Христо Стоянов, студент първа година в Станфордския Университет в САЩ. Той представя България в международното състезание Intel ISEF 2015 в категорията „Софтуерни системи”, а през 2014 г. влиза в топ 5 на писмени разработки на конкурса RSI.

За 2015 г. носители на грамота на президента за проект с висок обществен принос са Георги Държалинов и Станимир Ненов за създадената от тях платформа Pravatami.bg. Проектът е със заложена социална функция, като основната му цел е да формира и насърчи правната култура на читателите си.

Софтуерната индустрия на България днес формира 1,74% от БВП, а 60 на сто от продажбите й са за износ, отбеляза президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията. Ръстът на оборота в сектора достига 600% за десет години, а броят заетите в ИКТ-сектора нараства от 5 хиляди през 2005 г. до 17 хиляди заети днес. 90 на сто от тях са млади хора под 35-годишна възраст.

Коментар