15-годишен победи в първия Python хакатон

Ивелин Стоянов (в средата) и неговият отбор Robo Gaia спечелиха хакатона с проект за умно устройство за домашно земеделие

Ивелин Стоянов (в средата) и неговият отбор Robo Gaia спечелиха хакатона с проект за умно устройство за домашно земеделие

Отборът на 15-годишния Ивелин Стоянов, Robo Gaia, спечели първия Python хакатон в София с проекта „Intelligent Planting” – умно устройство за домашно земеделие. Хакатонът, организиран от Strypes България, премина под слогана „Hack for Productivity”, който имаше за цел да вдъхнови участниците за иновативни и креативни решения, насочени към повишаване на продуктивността в бъдещето.

Проектът на Ивелин Стоянов е директно насочен към улесняване на рутинните задължения у дома. Устройството за интелигентно земеделие дава бюджетно решение на домакинства и малки земевладелци, като чрез специална система позволява на собственика да се грижи за растенията си от разстояние.

Устройството може автоматично да полива, наторява, увеличава или намалява температурата на растението според нуждите му. Победата на Ивелин идва след дългогодишна работа в областта на автоматизацията. Още от 10-годишна възраст младежът започва да автоматизира всички рутинни задължения у дома, за да улесни близките си.

Второто място зае отбор Elsys с приложение Voice Recognition за Android, което контролира операционна система чрез гласови команди, като се интегрира напълно и с компютър.

На трето място се нареди отбор Runtime Error със социално приложение, което предлага предстоящи събития, според зададените интереси и на базата на информация, получавана от Facebook. На същия принцип „Match Me” има възможност да предлага и хора с подобни интереси и ползващи същото приложение.

Коментар